Vlada u Etijopiji optužila je tigrajske snage za ubojstvo 100 mladih

Etiopska vlada optužila je pobunjeničke tigrajske snage za ubojstvo 100 mladih u ponedjeljak u ključnom gradu Kombolči, dok je SAD izrazio zabrinutost zbog napredovanja tigrajskih snaga godinu dana od početka sukoba.

Fronta za nacionalno oslobođenje Tigraja (TPLF), koji se bori protiv centralne vlade druge najmnogoljudnije afričke zemlje, nije odgovorila na optužbe.

Reuters nije uspio verificirati navode o borbama kod grada na ključnoj autocesti udaljenoj 380 kilometara od prijestolnice Adis Abebe.

Komunikacija s tim područjem je prekinuta, a novinarima je onemogućen pristup.



Glasnogovornik TPLF-a u nedjelju je kazao da njegovi borci napreduju prema jugu kako bi zauzeli Kombolču i zračnu luku.

Time bi se TPLF približio najbliže Adis Abebi od ofenzive, koja je započela u lipnju, protiv susjedne pokrajine Amhara.

Premijer Abij Ahmed istoga je dana pozvao sve građane na mobilizaciju.

– Teroristička skupina TPLF smaknula je više od 100 mladih stanovnika Kombolche u područjima koja su infiltrirali, objavila je etiopska vlada na Twitteru.

Vlada nije pojasnila jesu li ubijeni vojnici ili civili.

Ranije u ponedjeljak američki državni tajnik Antony Blinken kazao je kako je zabrinut zbog izvješća da su Tigrajci zauzeli Kombolču i Desie, obližnji grad u koji je TPLF ušao u subotu.

– Nastavak sukoba prolongira tešku humanitarnu krizu na sjeveru Etiopije. Sve strane moraju zaustaviti vojne operacije i započeti bezuvjetno pregovore o primirju, kazao je Blinken.

Deseci tisuća pripadnika naroda Amhara izbjegli su prethodno u Desie zbog borbi. Vlada tvrdi da taj grad nije pod tigrajskom kontrolom.

Zauzeće Kombolče bio bi strateški dobitak za Tigrajce, koje etiopska vojska i amharske milicije pokušavaju izbaciti iz Amhare.

Prije godinu dana započeo je rat između etiopske vojske i TPLF-a, koji je dominirao etiopskim političkim životom gotovo 30 godina, odnosno do 2018. kada je premijer postao Abij Ahmed, pripadnik naroda Oromo.

U sukobu su ubijene tisuće civila, a više od 2.5 milijuna ljudi napustilo je svoj dom.

Komentari