VLADA U DVOJBI Ili obvezno cijepljenje ili uvođenje covid-potpora za tri resora, ali ni to nije sve…

Vladu i dalje muči problem s necijepljenim stanovništvom i traži način kako to riješiti i “nagovoriti” ljude na cijepljenje. Razmišljaju o uvođenju obveznog cijepljenja ili uvođenja covid-potvrda za tri resora u javnom sektoru koja zapošljavaju 180 tisuća ljudi. No, jedno od toga će se sasvim sigurno uvesti, i to prije jeseni. 

Problem je i u tome kako to zakonski riješiti pa se članovi Vlade konzultiraju s pravnicima. Istodobno traže način za uvođenje sankcija za one koji se ne žele cijepiti ako to postane obvezno za resore zdravstva, socijalne skrbi i obrazovanja.

“Ići će se u tom smjeru vrlo brzo, sigurno to nije nešto što može čekati jesen”, rekao je izvor iz Vlade za Jutarnji list.

U Francuskoj necijepljeni neće dobiti plaću

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da javni službenici koji se ne žele cijepiti neće primiti plaću. Hrvatska je još daleko od toga i Vlada još nema rješenje o sankcijama za one koji se neće željeti cijepiti.



U ovom trenutku, kako piše Jutarnji list, u Hrvatskoj je moguće jedno i drugo rješenje, odnosno ili covid-potvrde ili obvezno cijepljenje, a ovisno o tome za što će se Vlada odlučiti, propisat će se i sankcije.

“To je jedini logični sljedeći korak nakon što se odlučilo da se u privatnom sektoru potpore vežu uz broj cijepljenih radnika. A što će na kraju biti odlučeno, ovisi o kompleksnosti zakonskih rješenja. No, finalni rezultat, uvođenje obveznog cijepljenja ili obvezna covid-potvrda, zapravo je vrlo sličan”, pojašnjava izvor iz Vlade.

Vladina računica izgleda ovako: u sektoru zdravstva zaposleno je oko 70 tisuća ljudi, u obrazovanju, znanosti i visokom školstvu njih 90 tisuća, a u socijalnoj skrbi, ako se zbroje ustanove u javnom i privatnom sektoru, oko 20 tisuća ljudi.

U privatnom sektoru je između 70 tisuća i 90 tisuća radnika koji bi mogli za srpanj primiti potporu od 4000 kuna u tvrtkama koje su u teškoćama zbog epidemije. To je ukupno 250 tisuća ljudi koji bi bili obuhvaćeni obveznim cijepljenjem, odnosno izdavanjem covid-potvrda. Ako računamo da je polovica od svih njih vjerojatno cijepljena, jer je to u okvirima državnog prosjeka, u budućem razdoblju moglo bi se cijepiti oko 125 tisuća zaposlenika u javnom i privatnom sektoru.

To je nešto manje od četiri posto ukupne odrasle populacije u Hrvatskoj. Prema posljednjim podacima ECDC-a, u Hrvatskoj je barem jednom dozom cijepljeno 45,9 posto odrasle populacije. To znači da bi i s ovakvim restriktivnijim mjerama oko cijepljenja Hrvatska tek došla na polovinu odrasle populacije cijepljene barem jednom dozom, dok je prosjek u Europskoj uniji već blizu ciljane vrijednosti od 70 posto cijepljenih i u ovom trenutku iznosi 65,8 posto cijepljene odrasle populacije.

Covid-potpore u javnom prijevozu, bolnicama, kulturnim institucijama?

U Vladi će morati razmišljati o široj društvenoj akciji, odnosno da bi u neko bliže vrijeme covid-potvrde mogle postati stvarnost gotovo svugdje. Kako se doznaje, na posljednjem sastanku između sindikata, poslodavaca i predstavnika Ministarstva rada razgovaralo se o tome da bi se covid-potvrde mogle uvesti i u javnom prijevozu, ne samo u bolnicama, kulturnim institucijama i šoping-centrima.

Inače, u zdravstvu je cijepljeno najviše liječnika, i to njih 80,4 posto, stomatolozi su na 66 posto, a medicinske sestre tek na 57 posto, dok su ostali zaposlenici na oko 55 posto.

Prema podacima HZJZ-a od prije mjesec dana, u školama je cijepljeno 52 posto djelatnika. Na sveučilištima i veleučilištima cijepljeno je gotovo 60 posto, a na institutima gotovo 64 posto zaposlenih, piše Jutarnji list.

Komentari