‘Vlada stožerokracija, izbori se ne mogu raspisati dok god postoji Stožer’

Sve izgledniju mogućnost pomicanja parlamentarnih izbora s jeseni na srpanj kao i povratak predizborne teme “Za dom spremni” nakon obljetnice Bljeska u Oluji – za Točku na tjedan komentirali su Damira Gregoret (RTL) i Tomislav Klauški (24 sata).

“Očito se ide za time da se izbori održe, a datum koji se spominje je 5. srpnja. Jasno je koji su razlozi, ali ne zna se kako će se prema tome postaviti zastupnici Milana Bandića. Ne vjerujem da bi se njegovi zastupnici odrekli mjeseca ili dva rada u Saboru”, rekla je Gregoret.

“Da je netko prije 2 mjeseca spomenuo da će se održati izbori, kad je SDP bio najjača stranka, kad je Zoran Milanović pobijedio na predsjedničkim izborima, oporba bi ih objeručke prihvatila. Došla je pandemija, HDZ je maknuo sve teme s dnevnog reda i stavio se u poziciju da vodi rat, baš kao i 1995. Kao što vidimo, svi članovi kriznog stožera su članovi HDZ-a, a sve pozicije koje bi bile bitne građanima stavljene su u drugi plan, svi kritičari utišani i HDZ-u odgovara da se ovakva epidemiološka situacija održi i dalje. Popuštanje mjera građanima ulijeva dozu straha, a kampanja će se svoditi na dvije teme, zaštita života i zaštita gospodarstva”, rekao je Klauški.

Komentirajući zašto se vladajući, kad spominju izbore u srpnju, pozivaju na epidemiološke razloge, Gregoret kaže da je ovo izborna godina pa se izbori, zapravo, mogu održati u bilo kojem terminu. “Mogu se pozivati da će se najesen dogoditi drugi val, ali to ne znamo. Kad govorimo o tajmingu, ovo jest izborna godina i imamo argument da se na to pozivaju i da se izbori mogu održati. Ovo će doista biti kompleksni izbori, jer se postavlja pitanje kolika će biti izlaznost, hoće li moći glasati oni koji su u samoizolaciji… Puno je pitanja, a HDZ na malo što daje odgovor”, rekla je Gregoret.



“Ako se dogodi drugi val, morat ćemo u hodu nešto smišljati. Moramo se voditi time da su naše institucije dovoljno jake, procedure dovoljno jake. Ako bude veliki pandemijski val, što možemo samo nagađati, ti izbori se mogu suspendirati na neko duže vrijeme, ali sad imamo situaciju da stožerokracija vlada, a odluke Stožera nisu u skladu s Ustavom i zakonima”, rekao je Klauški.

“Izbori ne mogu biti raspisani i održani dokle god postoji Stožer, to je moje mišljenje, rekao je Klauški, objasnivši to time da se ne može dogoditi da HDZ-ovi članovi svaki dan u 14 sati imaju sat vremena u kojem će govoriti o epidemiološkoj situaciji.

Komentari