Vlada pristala na povećanje plaća javnom sektoru

Nakon sastanka s javnim službama oko Kolektivnog ugovora Vlada pristala ispuniti obećanje i povećati osnovicu plaće za 4 postotna boda te isplati božićnicu u punom iznosu 1500 kn.

Današnji pregovori su išli konkretno po pitanju osnovice i isplate božićnice. Sve ono što smo obećali ćemo i ispuniti – povećanje osnovice od 4 posto i isplatu božićnice. Također ispunit će se i potpisani sporazumi s policijom i obrazovanjem, izjavio je nakon sastanka ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović. Fiskalni kapaciteti su ograničeni, ali naći ćemo sredstva da ispunimo sve obveze koje smo preuzeli. Nema više sastanaka i nadamo se da ćemo iduće godine razgovarati o slijedećem četverogodišnjem razdoblju vezano za TKU.

“Završeni su pregovori za Temeljni kolektivni ugovor. Sindikati su i prošli put jasno kazali da su 29. svibnja potpisali sporazum u skladu s izmijenjenim gospodarskim okolnostima. Postoje poteškoće i za iduću godinu, ali smo bili čvrstog stava da se ne može dodatno prolongirati ono što je već prolongirano. Doći će do isplate sukladno dogovorenom Dodatku TKU-a za sve zaposlenike. Ono što smo izborili štrajkom u sustavu obrazovanja nije bilo predmetom ugovora, to će se i realizirati”, izjavila je nakon sastanka predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

“Današnji sastanci trajali su kratko. Božićnica će biti isplaćena. I vezano za povećanje osnovice preuzet ćemo naše obveze i s tim će se krenuti od 1. siječnja. Osigurat ćemo za to novac u proračunu za iduću godinu”, kazao je ministar financija Zdravko Marić. Dodao je kako se radi o 1,2 milijarde kuna godišnje, piše HRT.



Komentari