Vlada pogodovala radnicima, ali ne i poduzetnicima

Foto: Darko Tomas / CROPIX

HSP je u ponedjeljak ocijenio da je Vlada svojim dosadašnjim mjerama izašla u korist radnicima olakšavši im zadržavanje radnih mjesta, ali da te mjere poduzetnicima ne znače gotovo ništa.

Naime, vlada će s 3.250 kuna za ožujak te 4.000 kuna za travanj i svibanj pomoći u isplati netto plaća radnika. Međutim, postavlja se pitanje tko će platiti namete na plaću i iz plaće, kada nakon 90 dana i oni dođu na naplatu, pitaju se u priopćenju iz HSP-a

“Iz objavljenih mjera vidi se da Vlada očekuje da poduzetnici sami, nakon 90 dana tijekom kojih ne rade odjednom nađu tisuće kuna za plaćanje odgođenih nameta za svoje radnike koji tijekom tog razdoblja nisu radili niti zaradili te plaće, već je država samo osigurala sredstva koja smanjuju rizik njihovog otkaza”, stoji u priopćenju.

HSP od Vlade očekuje da se, tijekom trajanja ovih mjera, odrekne nameta na plaću i iz plaće za sve radnike za koje su osigurali sredstava za nettto plaće, to jest 3.250 odnosno 4.000 kuna.



Sve drugo je, tvrde, smrt za poduzetnike.

Iz HSP-a ističu da jesu za mjeru kojom se podupire zadržavanje zaposlenika na radnom mjestu, ali traže da se u trećem paketu konačno donese i neke mjere za pomoć poduzetnicima, jer se inače zaposleni nakon 90 dana neće imati gdje vratiti na posao, stoji, uz ostalo, u priopćenju HSP-a.

Komentari