Vlada odbila smanjenje poreza na uloške i tampone

Ilustracija Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Vlada je odbila prijedlog zastupnice GLAS-a Anke Mrak-Taritaš da se ulošci i tamponi oporezuju najmanjom mogućom stopom. Prijedlog se odnosi na smanjenje poreza na ženske higijenske uloške i tampone s 25 posto na 5 posto. 

“Vlada Andreja Plenkovića pokazala je kakvu politiku prema ženama zastupa. Nakon što je nedavno ista ta Vlada odbila zaštiti žrtve seksualnog zlostavljana, ovime samo nastavlja niz odluka koje omalovažavaju žene”, navode iz GLAS-a u priopćenju.

Podsjećaju da je ovo treći put da Plenkovićeva Vlada odbija prijedlog GLAS-a da se smanji porez na uloške i tampone, i to uvijek s nemuštim objašnjenjem da će oni to ‘sustavno’ urediti.

Istovremeno, nedavno je objavljeno istraživanje riječke udruge za ljudska prava i građansku participaciju (PaRiter), koje je pokazalo da si više od deset posto žena uopće ne može priuštiti uloške i tampone, a isto toliko njih ne može kupiti dovoljnu količinu, ističu.



“U svakom slučaju, odluka Vlade predstavlja nevjerojatnu reakciju na ta saznanja, ali, nažalost, nismo od njih bolje ni očekivali”, navode.

Obrazloženje Vlade prenosimo u cijelosti:

“Vlada Republike Hrvatske predlaže Hrvatskome saboru da ne prihvati Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodanu vrijednost, s Konačnim prijedlogom zakona (u daljnjem tekstu: Prijedlog zakona), koji je predsjedniku Hrvatskoga sabora podnijela Anka Mrak-Taritaš, zastupnica u Hrvatskome saboru, aktom od 12. veljače 2021. godine.

Prijedlogom zakona predlaže se smanjenje stope poreza na dodanu vrijednost (u daljnjem tekstu: PDV) za ženske higijenske uloške i tampone s 25% na 5%. U pogledu ocjene stanja i osnovnih pitanja koja se trebaju urediti zakonom te posljedica koje će donošenjem zakona proisteći, predlagatelj iznosi da ženske higijenske potrepštine spadaju u osnovne životne potrepštine stoga je opravdano iste oporezivati stopom 5%. Također navodi se kako se radi o potrepštinama koje koriste isključivo žene, te će se smanjiti neravnopravnost koja trenutno postoji u hrvatskom poreznom sustavu.

Do sada je u razdoblju od 2016. do 2020. provedeno pet krugova porezne reforme te se i dalje radi na analizi učinaka provedenih izmjena propisa.

U skladu s Programom Vlade Republike Hrvatske za mandat 2020. – 2024., planira se nastaviti s poreznim rasterećenjima. Kako bi se porezna reforma provodila sustavno i cjelovito, kontinuirano se provode analize i sa svih relevantnih aspekata sagledavaju učinci prijedloga za porezne promjene, pa tako i prijedloga za proširenje primjene snižene stope PDV-a za ženske higijenske uloške i tampone, kao i ostalih sličnih prijedloga usmjerenih na stope PDV-a te na porezni sustav u cjelini.

Prema ovoj i svim drugim zaprimljenim inicijativama za sniženje stopa PDV-a po završetku analize predložit će se aktivnosti usmjerene na proširenje primjene sniženih stopa PDV-a, uzimajući pritom u obzir porezna rasterećenja planirana Programom Vlade Republike Hrvatske za mandat 2020. – 2024..

Za svoje predstavnike, koji će u vezi s iznesenim mišljenjem biti nazočni na sjednicama Hrvatskoga sabora i njegovih radnih tijela, Vlada je odredila dr. sc. Zdravka Marića, potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra financija, Zdravka Zrinušića, Stipu Župana i Stjepana Čuraja, državne tajnike u Ministarstvu financija, te Božidara Kutlešu, ravnatelja Porezne uprave”.

Komentari