Vlada na sjednici donijela uredbu i osnovanju Državne vatrogasne škole

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Temeljem Zakona o vatrogastvu, Vlada je u četvrtak na sjednici donijela uredbu o osnivanju Državne vatrogasne škole za potrebe obrazovanja u sustavu vatrogastvo.

Zakonom o vatrogastvu određeno je isključivo pravo Državnoj vatrogasnoj školi za provođenje obrazovanja u sustavu vatrogastva, a u obrazloženju danas usvojene uredbe navodi se da je raniji sustav obrazovanja, koji je omogućavao i drugim ustanovama da obrazuju vatrogasce, pokazao brojne nedostatke po pitanju stjecanja temeljnih i stručnih kompetencija.

Osnivanjem Državne vatrogasne škole omogućit će se jedinstveno planiranje i organiziranje rada, izrada standarda zanimanja, standarda kvalifikacija te izrada strukovnog kurikuluma za potrebe zapošljavanja na tržištu rada u vatrogastvu, koje je kao neprofitna djelatnost od posebnog interesa za Hrvatsku, a dobrovoljnom vatrogastvu osigurat će se ujednačeno osposobljavanje i vrednovanje rezultata, stoji u obrazloženju uredbe.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izvijestio je na sjednici Vlade da je trenutačno na školovanju (Vatrogasna škola – Ustanova za obrazovanje odraslih) 174 učenika – 24 u Rijeci, 77 u Zagrebu te 73 u Splitu, a do kraja godine još će se osnovati, kako je rekao, jedno odjeljenje na području Slavonije. “Čeka nas 72 učenika i otvorit ćemo i taj dio škole”, dodao je.



Vlada je prihvatila i Dodatak 2 Razvojnom sporazumu za područje Slavonije, Baranje i Srijema kojim se, kako je izvijestila ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, okvirna vrijednost Sporazuma penje na iznos od 11,7 milijardi kuna.

Razvojni sporazum “slavonske” su županije potpisale u srpnju 2018. godine, a sklapanjem Dodatka 2 regulirat će se manje izmjene projekata koji se provode, projekata za čije se financiranje do ove godine nije osiguralo novac.

Također, Dodatkom 2 utvrđuju se i novi izvori financiranja te se uključuje nove projekte te strateške projekte čija je priprema sufinancirana iz tehničke pomoći europskih  strukturnih investicijskih fondova u razdoblju 2014.- 2020. godina, navela je ministrica.

Izvori financiranja osigurat će se u novome višegodišnjem financijskom okviru Mehanizma za oporavak i otpornost te proračunu RH, dodala je.

Idući tjedan, u ponedjeljak, u Našicama, bit će održana sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, najavio je premijer Andrej Plenković.

Vlada je na sjednici dala i suglasnost Ministarstvu zdravstva za pribavljanje nefinancijske imovine za usluge podrške, održavanja i nadogradnje programske osnovice Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava (CEZIH) te sklapanje ugovora i preuzimanje obveza na teret proračuna.

“CEZIH predstavlja središnji dio pohrane i razmjene zdravstvenih podataka i informacija na primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj razini zdravstvene zaštite i dio je zdravstvene infrastrukture, a njegovo je funkcioniranje od presudne važnosti za cjelokupni zdravstveni sustav RH”, istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš predstavljajući odluku.

Komentari