Vlada komentirala prodaju ruskog udjela u Fortenovi: Provjerit ćemo sve relevantne činjenice

Foto: Davor Pongracic/Cropix

Nakon vijesti o prodaji udjela Sberbanka u Fortenovi arapskom investitoru Vlada se oglasila priopćenjem.

Saif Alketbi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata stekao je 43,4 posto udjela u hrvatskoj kompaniji Fortenova Grupa kupivši udio Sberbanke.

Financijska transakcija, koja se odnosi na 43,4 posto udjela u nizozemskom holdingu Fortenova Group, jedinom dioničaru Fortenova Grupe d.d., dovršena je u ponedjeljak 31. listopada, priopćeno je u srijedu navečer iz agencije za odnose s javnošću Millenium promocije.

Prenosimo priopćenje Vlade.



“Pozadinu konkretne poslovne operacije ne možemo komentirati jer o njoj nemamo nikakvih službenih saznanja, niti je u tome Vlada na bilo koji način bila uključena. Nadležni resori provjerit će sve relevantne činjenice vezane uz preuzimanje udjela Sberbanka u Fortenovi.

Podsjećamo da je suvlasnička uloga ruskog Sberbanka, kao tadašnjeg vjerovnika Agrokora, rezultat poslovnih odluka bivše uprave Agrokora, a ne odabir Vlade.

Poznata je činjenica da je Sberbank i ranije već najavio namjeru izlaska iz suvlasništva Fortenove.

Vlada je surađivala i komunicirala s Upravom Fortenove u pogledu suočavanja s posljedicama ruske agresije i primjene sankcijskog režima na poslovanje kompanije, a vodeći računa o ukupnoj gospodarskoj i financijskoj stabilnosti. No nije bilo nikakve komunikacije ni suradnje, a ni konkretnih spoznaja o poslovnoj operaciji koju su mediji objavili sinoć u večernjim satima”, rekli su iz Vlade.

 

Komentari