Vlada je upravo povećala plaće šefovima Agencije za poljoprivredu i hranu. I uvela radno mjesto koje ranije nije postojalo

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Krunoslav Dugalić (HDZ), ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i njegova pomoćnica Ivana Rukavina ne moraju strahovati od smanjenja osnovice za izračun plaća državnih službenika i namještenika, te zaposlenih u javnim službama, o čemu Vlada razgovara sa sindikatima. Vlada je naime, na 226. sjednici, održanoj prošlog četvrtka, pod 13. točkom dnevnog reda, na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, donijela odluku da se njihove plaće povećaju! To povećanje zakamuflirano je formulacijom te točke dnevnoga reda nazvane Prijedlog uredbe o izmjenama Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama.

Kako je Vlada usvojila spomenuti prijedlog, ravnatelju Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, koeficijent je povećan s dosadašnjih 3,201 na 3,395, pa će tako Krunoslav Dugalić, čije je plaća do sada iznosila 15.186,99 kuna (koliko je naveo u imovinskoj kartici) primiti lijepu povišicu. Njegova pomoćnica, pak, koja je do sada imala koeficijent 2,425, sada će, odlukom Vlade od prošlog četvrtka, zahvaljujući novom koeficijentu od 2,910, također imati veću plaću.

Uvodi se novo radno mjesto

Uz to, unatoč najavljenim rezanjima plaće i odluci o zabrani novih zapošljavanja, odlukom Vlade u HAPIH-u se uvodi i radno mjesto koje do sada nije postojalo, funkcija zamjenika ravnatelja, čiji je koeficijent 3.007. Na to bi mjesto, kako se neslužbeno čuje, trebao doći Krunoslav Karalić, sadašnji pomoćnik ministrice poljoprivrede, koji vodi Upravu za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište. Karalić koji je prije dolaska na dužnost pomoćnika u Ministarstvu poljoprivrede radio kao docent na osječkom Poljoprivrednom fakultetu, a u imovinskoj kartici naveo je kako mu je plaća 13.262,35 kuna.

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, čiji je osnivač država, a sjedište u Osijeku, prema zakonu koji je 3. prosinca 2018. donio Hrvatski sabor, počela je s radom 1. siječnja 2019. godine. Tada se govorilo kako će dotadašnji Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo nastaviti s radom pod imenom Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, a Hrvatska agencija za hranu i Hrvatska poljoprivredna agencija prestale su s radom. Njihove poslove i radnike preuzela je novoosnovana Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, a cijela operacija izvedena je, kako se tada objašnjavalo, zbog racionalizacije i ušteda.



Ministarstvo povećalo koeficijente….

Sadašnji ravnatelj HAPIH-a, Krunoslav Dugalić prije dolaska na tu funkciju radio je kao ravnatelj Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo, gdje je imao koeficijent 3,201 i tako je bilo cijele prošle godine, kao i u prvom tromjesečju ove, sve do odluke Vlade prošlog četvrtka. Zanimljivo je tumačenje koje je ponudio predlagač, Ministarstvo poljoprivrede, na čelu s Marijom Vučković, a kojim se objašnjavaju razlozi povećanja koeficijenata.

”Za ravnatelja Agencije predložen je koeficijent 3,395, s obzirom na to da je ista postala jedna od najvećih agencija u Republici Hrvatskoj, preuzevši sve poslove i radnike Hrvatske agencije za hranu i veći dio poslova i radnika Hrvatske poljoprivredna agencije, s nizom aktivnosti koje obuhvaćaju i veću odgovornost ravnatelja”, stoji u obrazloženju.

…ali samo ravnateljima i pomoćnicima

Kao što smo rekli, koeficijenti u HAPIH-u povećani su jedino ravnatelju i njegovoj pomoćnici, dok su svima ostalima zadržani stari. Povećanje plaća bez obzira na činjenicu što je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu ”postala jedna od najvećih agencija u Republici Hrvatskoj” i ima novi ”niz aktivnosti”, neće dobiti savjetnik ravnatelja, koordinatori, viši tehnički suradnici i viši laboranti, kao ni laboranti i tehnički suradnici, te radnici na općim poslovima, čije plaće ostaju nepromijenjene.

Zanimljiva je činjenica da je povećanjem koeficijenta ravnatelju Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu osnovica njegove plaće izjednačena s plaćama ravnatelja Kliničkih bolničkih centara i Kliničkih bolnica u Hrvatskoj, koje u vrijeme pandemije Covida 19 sigurno imaju povećan opseg posla. No, njima nisu mijenjani koeficijenti, a samim tim ni povećavali plaće.

Isti koeficijent plaće 3,395, koliko odlukom Vlade od prošlog četvrtka ima ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, ima i Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji od početka pandemije danonoćno radi i čiji je opseg posla posljednja dva mjeseca itekako povećan, piše Telegram.

Komentari