Vlada je odlučila kupiti zaštitnih maske iz Kine za 19 milijuna kn od netom osnovane tvrtke. Domaće proizvođače nisu kontaktirali

Republika Hrvatska dobila je donaciju od 11,5 tona zaštitne opreme, pa je hrvatska Vlada u petak stavila izvan snage rješenje od o odobrenju novčanih sredstava iz proračunske zalihe Državnog proračuna koje je donijela 19. ožujka.

Vlada je tu odluku donijela na telefonskoj sjednici 

Vlada je danas, 20. ožujka, održala telefonsku sjednicu na kojoj izvan snage stavila Rješenje o odobrenju sredstava na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2020. od 19. ožujka.

Rješenje se stavlja izvan snage zbog novonastalih okolnosti, budući da je Republika Hrvatska primila donaciju od 11,5 tona zaštitne opreme, stoji u kratkom priopćenju iz Vlade.

Naime Vlada je 19 ožujka održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Odluku o odobrenju sredstava za nabavu zaštitnih maski za potrebe sprečavanje širenja bolesti “COVID-19”.



Ministarstvo financija zaprimilo je zahtjev Ravnateljstva civilne zaštite i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta kojim se traži da se na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske  za 2020. godinu odobre sredstva u iznosu od 18.937.500,00 kuna za isplatu predujma društvu Medical and pharm trading d.o.o. za nabavu zaštitnih maski za potrebe sprečavanja širenja bolesti ‘COVID-19’ uzrokovane virusom SARS-CoV-2.

Obiteljska tvrtka

Prema Sudskom registru, tvrtka je registrirana za 61 djelatnost među kojima je i trgovina na veliko farmaceutskim proizvodima. Svi članovi društva dolaze pak iz obitelji Gjoni. Riječ je o Dominiku, Fabianu i Stefanu Gjoniju. Osnivač tvrtke je Dominik Gjoni, liječnik koji je prošle godine diplomirao na Medicinskom fakultetu u Osijeku.

Prema jučerašnjoj odluci Vlade, od tvrtke obitelji Gjoni trebalo je biti naručeno 2 milijuna običnih kirurških maski i pola milijuna nešto skupljeg, FFP2 modela.

Kako je vlasnik tvrtke Dominik Gjoni rekao kolegama iz 24 sata maske nabavlja iz Kine i državi ih je trebao preprodati.  Objasnio je kako je spletom okolnosti doznao da će biti potreba za maskama i u Hrvatskoj pa se stoga obratio Vladi pismom namjere i dao ponudu koja je bila jeftinija od ostalih, a prema Gjoniju čak i na granici isplativosti.

“Bolnice su na samom rubu s maskama, što da se mi nismo uhvatili ukoštac s njima? Uhvatili bi se kojekakvi likovi koji bi bolnicama prodavali po 10 kuna maske. To je promet od 18 milijuna kuna, a zarada nije ni blizu. Računajte koliki su troškovi. To će se vrlo transparentno vidjeti, postoji regulativa“ izjavio je Dominik Gjonji za 24 sata.

Što kažu proizvođači

Tvrtka Uriho koja spašava hrvatske stanovnike jer proizvodi platnene zaštitne maske protiv koronavirusa, dnevno proizvodi 12.000 takvih maski. Kako je istaknuo Josip Držaić za portal Otvoreno, početkom sljedećeg tjedna proizvodnja bi dnevno trebala porasti na 30.000 zaštitnih maski, jer će se u njihovu proizvodnju uključiti i kooperanti.

Na upit jesu li i oni bili u kombinaciji za dio ‘kolača’ od 19 milijuna kuna koji je Vlada trebala dati za nabavu zaštitnih maskica, Držaić je rekao kako oni “nisu bili u toj priči”.

“Nitko nam nije ponudio novce i ne zanima nas to da jednu masku cijenimo 15 ili 20 kuna, jer smatramo da je to pretjerano. Cijena jedne zaštitne maske koja se mogla kupiti u ljekarnama prije koronakrize bila je oko 0,80 lipa”, istaknuo je Držaić.

Dodao je kako se sada u proizvodnju zaštitnih maskica uključila i tvornica Orljava koja je, zasad prekinula proizvodnju košulja.

Napomenuo je kako su osobe s invaliditetom ponovno odradile dobar posao i opet će, ako zatreba.

Stav da netko u sadašnjoj situaciji ostvaruje ekstra profit na nabavi zaštitnih maskica smatra nekorektnim.

“Ne zanima nas nabava, kako ih nazivam ‘papirnatih brnjica’ i ne želim da nas netko naziva lopovima. Ono što ćemo uprihodovati od prodaje zaštitnih platnenih maskica iskoristit ćemo za daljnje zapošljavanje osoba s invaliditetom”, rekao je Držaić.

Josip Držaić: Ono što ćemo uprihodovati od prodaje platnenih zaštitnih maski iskoristit ćemo za daljnje zapošljavanje osoba s invaliditetom

Komentari