Vlada je objavila Javni poziv za osam članova Nacionalnog vijeća za znanost

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Hrvatska Vlada objavila je Javni poziv za predlaganje kandidata za osam članova Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, najvišeg stručnog tijela koje brine za razvitak i kvalitetu znanstvene djelatnosti.

Nacionalno vijeće ima predsjednika i 16 članova, imenuje ih Hrvatski sabor na prijedlog svog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu. Sabor svake dvije godine imenuje po osam članova Vijeća, a predsjednika svake četiri godine.

Kandidate za predsjednika i članove Vijeća utvrđuje Vlada na temelju prijedloga ovlaštenih predlagatelja, a to su znanstveni instituti, Rektorski zbor, sveučilišni senati, Vijeće veleučilišta i visokih škola, HAZU, Hrvatska gospodarska komora, udruge poslodavaca, sindikati u znanosti te znanstvenici i članovi akademske zajednice.

U Nacionalnom vijeću su četiri znanstvena savjetnika u trajnom zvanju zaposlena u znanstvenim institutima, sedam redovitih profesora u trajnom zvanju, dva profesora visoke škole te po dvije osobe iz područja gospodarstva i poduzetništva.



U njegovu radu sudjeluje i predstavnik reprezentativnih sindikata u znanosti i visokom obrazovanju bez prava odlučivanja.

Članovi Vijeća u zvanju znanstvenog savjetnika u trajnom zvanju te redovitog profesora u trajnom zvanju biraju se iz redova vrhunskih znanstvenika, osobito onih koji imaju svjetski priznate znanstvene radove iz više znanstvenih polja.

Kandidature za osam članova Nacionalnog vijeća, uz koje je obvezno priložiti životopis i dokaze o ispunjavanju uvjeta, podnose se do 15. siječnja Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Komentari