Vlada i stožer u NSK sjede na stolicama koje u trgovini po komadu vrijede oko tri tisuće eura

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Namještaj koji je nabavljen za potrebe predsjedanja Vijećem Europske unije u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici je poprilično luksuznog karaktera, najme Premijer Andrej Plenković, njegovi ministri i Stožer civilne zaštite sjede na luksuznim stolicama koje u maloprodaji vrijede oko tri tisuće eura. Po stolici. A ima ih pedeset.

Krajem 2019. godine predstavljeno je novo ruho Nacionalne i sveučilišne knjižnice – NSK, preuređene za prigodu hrvatskog predsjedanja Europskom unijom. Svečanosti otvaranja prisustvovala je krema hrvatske politike, diplomatskog zbora i Crkve, s premijerom Andrejem Plenkovićem na čelu. Tom prigodom šef Vlade je zadovoljno obznanio dovršenje ovog ‘velikog projekta za hrvatsku kulturu i znanost’. Koliko je koštao projekt? 95 milijuna kuna. Radovi su inicijalno procijenjeni na 62 milijuna, ali u međuvremenu su pomaknuti rokovi i cijena uređivanja narasla je za još 33 milijuna.

Uskoro je, zahvaljujući pandemiji koronavirusa, i ostatak Hrvatske mogao uživati u pogledu na preuređenu NSK, posebno na glavnu dvoranu u kojoj će se narednih mjeseci održavati sjednice Vlade i presice Stožera. Tu ste, ako ste malo pažljivije gledali, mogli primijetiti stolice na kojima su sjedili i još uvijek sjede uvaženi članovi Vlade i Stožera.

Radi se o Eames Aluminium Management stolicama. Dizajnirane su davne 1958. godine, a slove za remek djelo dizajna i proizvodnje. Kako nam kažu upućeni, radi se o vjerojatno najboljim stolicama na svijetu, a prava na njihovu proizvodnju otkupila je švicarska tvrtka Vitra. NSK je prilikom uređivanja naručila sveukupno pedeset ovakvih stolica, i to s kožnom presvlakom.



Cijena modela EA 117, kakav je nabavljen za NSK, s kožnom presvlakom, na službenim stranicama Vitre, iznosi 3.140 eura, zajedno s troškovima poreza i dostave.

Iz NSK su potvrdili da su naručili pedeset komada ovih stolica za potrebe predsjedanja Vijećem Europske unije. Potvrdili su da je proizvođač stolica tvrtka Vitra te da se radi o modelu EA 117. Međutim, tvrde da su ih naručili za samo 8730 kuna po stolici, i to preko zagrebačke tvrtke Themelia.

Ugovor vrijedan 1.08 milijun kuna bez PDV-a između NSK i Themelije sklopljen je 14. studenog 2019. godine, a osim ovih stolica, obuhvaćao je i fotelje, taburee, visoke stolice, stolove i stoliće.

Uvidom u troškovnik i tehničke specifikacije čini se da su namjeravali nabaviti točno ovaj model stolica. Detaljno su navedeni uvjeti nabave, od milimetarski precizno navedene debljine i težine kože, postojanosti na svjetlost i trljanje, preko dimenzija kotača do milimetarski određene visine, širine i dubine. Od zadanih parametara dopušteno je bilo odstupanje od 2 posto. Osim toga, u troškovniku je istaknuta fotografija ovog modela stolice, Eames Aluminium Management. Postoji i jeftinija verzija modela, s platnenom presvlakom, ali čini se kako on nije bio interesantan. Nabava nije financirana iz fondova Europske unije, piše 24 sata.

Komentari