Plenković na sjednici Vlade: Od idućeg tjedna nastava za sve srednje škole prelazi na online model

Screenshot

Vlada bi danas na sjednici trebala donijeti odluku kojom će svima koji sudjeluju u borbi protiv bolesti COVID-19 osigurati dodatak na plaće.

Sjednicu Vlade premijer Andrej Plenković ponovno vodi iz izolacije.

U uvodnom govoru, premijer Plenković je rekao da je danas deseti dan od uvođenja novih mjera.

“Imamo manji porast broja zaraženih od prošlotjednog, no to još uvijek nije dovoljno, Porast velikih brojeva se još uvijek nije spustio. Bitno je pridržavati se mjera kako bismo do Božića smanjili brojke”, rekao je Plenković.



Najavio je povećanje plaća medicinskom osoblju koje se bavi COVID pozitivnim bolesnicima. “Isto takvu naknadu dobit će i u drugim sustavima koji se bave tim bolesnicima”, dodao je.

“Ministar Fuchs je razgovarao sa županima i većina županija će zatražiti da se već idući tjedan većina škola prebaci na online. Srednješkolci će od 14. prosinca biti na online nastavi”, dodao je Plenković.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je 4. prosinca bolnicama dana uputa o dodatku za posebne uvjete rada svima koji rade s COVID-19 bolesnicima.

Navodi da su stručni timovi posjetili Opću bolnicu u Varaždinu kako bi obavili stručne konzultacije. Također, povezuju se sve COVID bolnice kako bi mogli podijeliti iskustva i saznanja. “Referentni centar bit će Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević”, najavio je Beroš.

“COVID-19 odjeli i referentni centar trebali bi biti umreženi do kraja tjedna”, dodao je Beroš. Navodi da je zdravstveni sustav pod velikim pritiskom.

“Zdravstveni sustav daje svoj maksimum, s ciljem suzbijanja širenja koronavirusa. Apeliram na sve na odgovorno ponašanje. Ponašanje danas određuje epidemiološku sliku i dostupnost zdravstvenih usluga u narednim tjednima”, zaključio je Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je počela primjena novog Zakona o suzbijanju širenja zaraznih bolesti. “Prije svega nam je cilj upozoravati građane”, rekao je i dodao da će se oni koji ne budu reagirali na upozorenja – kažnjavati.

“Na području Varaždinske i Primorsko-goranske županije su na snazi dodatna ograničenja. Što se tiče nadzora, izdano je 57 usmenih upozorenja. Bit će podnesen jedan prekršajni nalog od 30.000 kuna zbog kršenja mjera zabrane rada”, rekao je Božinović.

Posebna nagrada radnicima u zdravstvu

Vlada je donijela odluku o posebnoj nagradi radnicima u sustavu zdravstva koji obavljaju poslove vezane za pružanje zdravstvene skrbi pacijentima oboljelima od COVID-19 te radnicima u sustavu socijalne skrbi koji obavljaju poslove vezane za brigu o zdravlju i njegu korisnika usluge smještaja ili organiziranog stanovanja oboljelima od te bolesti.

“Radi se o dodatku od 10 posto u visini plaće za radnike u sustavu zdravstvene skrbi. Pravo na dodatak ostvaruje radnik koji obavlja poslove povezane uz skrb o bolesnicima oboljele od COVID-19”, objasnio je Beroš.

“Primjena isplate započinje s plaćom za studeni. Razlika plaće za sve radnike koji ispunjavaju uvjet bit će isplaćena s plaćom za prosinac”, objasnio je Beroš.

Dodatak i za druge koji rade s oboljelima

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović kazao je da je ista posebna nagrada – 10 posto, predviđen za zaposlene u ustanovama socijalne skrbi koji rade s oboljelima od COVID-19 oboljenja.

Donesena je i odluka o posebnoj nagradi pripadnicima zdravstvene službe Oružanih snaga RH koji obavljaju poslove vezane za pružanje zdravstvene skrbi pacijentima oboljelima od bolesti COVID-19, kao i službenicima kaznenih tijela koji obavljaju poslove vezane za pružanje zdravstvene zaštite osobama lišenim slobode u zatvorskom sustavu oboljelima od te bolesti.

Ministar obrane Mario Banožić kazao je da se isti uvjet (dodatak na plaću u iznosu od 10 posto) predviđa za sve one pripadnike Hrvatske vojske koji rade kao ispomoć u COVID bolnicama.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je posebnu nagradu i za one koji rade u zatvorskom sustavu.

Vlada će u Hrvatski sabor poslati i odgovor na interpelaciju 16 zastupnika o njezinu radu u vezi s pripremom zdravstvenog sustava Hrvatske na posebne okolnosti uzrokovane koronavirusom.

Komentari