VLADA DONOSI NOVI PLAN ZA SIGURNOST U PROMETU Svi moraju imati 0 promila u krvi, uvodi se detektor alkohola…?

Policija/Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Vlada je objavila šesti Nacionalni plan sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje od 2021. do 2030. godine u kojem najavljuje da će istražiti bi li promjena granične vrijednosti dopuštene količine alkohola u krvi vozača bila učinkovita mjera za smanjenje broja teških nesreća i poginulih na hrvatskim cestama. 

Iz MUP-a nisu htjeli dati konkretna objašnjenja znači li to da će se možda smanjiti dopuštena razina alkohola u krvi koja je sada 0,5 promila za sve osim za profesionalne i mlade vozače, kako piše Novi list.

Odredba od nula promila bila je, podsjetimo, u primjeni tri i pol godine u prvom mandatu Vlade Ive Sanadera, ali je ukinuta sredinom 2008. godine s time da je ostala za mlade vozače.

Najavljuje se i obveza ugradnje Alcohol Interlock uređaja u vozila osoba koje su u više navrata sankcionirane zbog vožnje pod utjecajem alkohola.



Cilj je do 2030. prepoloviti broj teških nesreća koje je uzrokovala brzina. Zabilježeno je i više od 285.000 prekršaja prekoračenja dopuštenih ili propisanih brzina.

Iz Vlade najavljuju kako bi sukladno svjetskim smjernicama postupno uvodili sustav za nadzor brzine u vozilu koji vozače informira o njihovoj trenutačnoj brzini kretanja te ih upozorava ako voze nepropisnom brzinom.

Želi se smanjiti i korištenje mobitela u vožnji jer je to uzrok 11 posto teških prometnih nesreća. Zatim, pratit će se statistika kažnjavanja domaćih i stranih mladih vozača kako bi se ujednačila primjena, a da se ne diskriminira vozače ovisno o državljanstvu.

Plan je objavljen na portalu e-Savjetovanja.

Komentari