Vlada danas o koroni, proračunu, jamstvu za kredite HAC-u, umjetnoj inteligenciji…

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Članovi Vlade dobit će informaciju o aktualnom stanju vezanom za potres i koronavirus. Vlada će raspraviti i prijedlog godišnjeg izvještaja o izvršenju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2020. godinu, a Sabor će poslati i izmjene Zakona o osnivanju Agencije za ugljikovodike.

Sjednica počinje u 12 sati.

Kao što je tijekom prošlotjednog posjeta Istri najavio premijer Andrej Plenković, Vlada će osnovati i radnu skupinu sa zadaćom definiranja okvira suradnje s tvrtkom Infobip na području razvoja umjetne inteligencije.

Pred Vladom će se naći i nekoliko prijedloga odluka o koncesijama, uz ostalo i o koncesiji na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene – luke nautičkog turizma Porto Baroš u Rijeci.



Suglasnost za kredite

Također, Vlada treba dati suglasnost i državno jamstvo za zaduženje Hrvatskih autocesta, i to za kredit kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), Zagrebačke banke i Hrvatske poštanske banke (HPB) za refinanciranje postojećeg dugoročnog kredita njemačke KfW IPEX-Bank, kao i za kredit kod HBOR-a i HPB-a za financiranja izgradnje autoceste A7 Rupa – Rijeka – Žuta Lokva, sektor Križišće – Žuta Lokva.

Suglasnost Vlade i državno jamstvo trebale bi dobiti i Hrvatske ceste za kreditno zaduženje kod Erste&Steiermärkische Bank, HPB-a; OTP banke, Privredna banka Zagreb i Zagrebačke banke radi financiranja projekata i plana poslovanja društva u 2021. godini.

Komentari