VISOKI PREDSTAVNIK MEĐUNARODNE ZAJEDNICE SCHMIDT PORUČIO: Izbori u BiH će biti održani na jesen, sa ili bez dogovora o novom zakonu

Armin Durgut/PIXSELL

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Christian Schmidt najavio je u petak kako će izbori u toj zemlji biti održani naredne jeseni bez obzira na ishod pregovora o izmjenama izbornog zakona koji još traju.

U trenutku dok su u Neumu okupljeni čelnici ključnih političkih stranaka iz BiH koji, uz pomoć europskih i američkih posrednika, pokušavaju postići dogovor o izmjenama izbornog zakona i ustava BiH, Schmidt se oglasio izjavom u kojoj je pozdravio te razgovore i pozvao na postizanje dogovora, ali je istodobno istaknuo kako će izbora biti bez obzira na to hoće li stranački čelnici postići neki rezultat.

– Postoji važeći izborni zakon koji precizno uređuje izbore. U slučaju da ne bude izmjena izbornog zakona, izbori će biti održani na jesen 2022. u skladu s odredbama postojećeg zakona. O tome nema pregovora. Demokracija funkcionira po unaprijed određenim pravilima, a posebice izbori ne smiju postati predmet političkog manevriranja. Slobodni, jednaki i pošteni izbori su srž demokracije, stoji u Schmidtovoj izjavi.

Time je potvrdio kako je međunarodna zajednica jedinstvena na stajalištu da se izbori moraju održati i da se neće tolerirati bojkot kojega najavljuju neke stranke ukoliko ne bi bio izmijenjen izborni zakon.



Čelnik HDZ BiH Dragan Čović ranije je potvrdio kako u toj stranci razmišljaju o bojkotu izbora planiranih za listopad, ne bude li postignut dogovor o novim izbornim pravilima kojima bi se zajamčio izbor legitimnih predstavnika tri konstitutivna naroda. Spremnost da se pridruži HDZ-u u eventualnom bojkotu naznačio je i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Eventualni dogovor o izmjenama izbornih pravila u BiH morao bi biti usvojen u zakonskoj formi u parlamentu BiH najkasnije do kraja travnja, jer će Središnje izborno povjerenstvo (SIP) početkom svibnja svakako raspisati izbore koji se trebaju održati prve nedjelje u listopadu.

Nazire li se rješenje u Neumu?

U Neumu su nastavljaeni pregovori o izbornoj reformi u Bosni i Hercegovini. Nakon sinoćnjih incijalnih razgovora, raspravlja se o opsežnom paketu od 17 stranica koji govori o unaprjeđenju izbornog procesa. Pregovara se iza zatvorenih vrata, no međunarodni posrednici izjavili su da su oprezno optimistični.

– Jutros smo zaista počeli raditi na dokumentu koji smo nazvali Paket integriteta, to je Izborni zakon. Sastoji se od 17 stranica ideja koje su ovdje nastale. Timovi su ih sjedinili, stručnjaci će ih proučiti. Mnogo je posla, i to iznimno važnog, osjećamo da su mu sve strane posve predane. Kao što rekoh, nastavlja se raspravljati, mnogo je toga još na stolu, izjavila je direktorica u Europskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst.

– Vjerujemo da postoji temelj za optimizam, da postoji put za dogovor o paketu koji može poduprijeti većina stranaka, koji može dobiti potrebnu većinu u parlamentu. (…) Izborne promjene trebaju jednostavnu većinu, a ustavne promjene dvotrećinsku (…) Kad ne bismo smatrali da je to moguće i da to možemo postići, ne bismo bili ovdje. Ne namjeravamo uzalud trošiti ničije vrijeme, poručio je izaslanik SAD-a za izbornu reformu u BiH Matthew Palmler.

Komentari