Više od 30 maratonaca iz Hrvatske i BiH trče za majke poginulih branitelja i ubijenu djecu Viteza

FOTO FENA /Duško Pucar

Više od 30 maratonaca krenulo je danas iz Novog Travnika za Vitez u sklopu memorijalne utrke „Svim majkama Lašvanske doline koje su izgubile svoje voljene“.

Organizatori utrke su udruge proistekle iz domovinskog rata, Udruga maratonaca „Heroji ne umiru ŽSB“ i Udruga nositelja ratnih odličja (UNRO) HVO HB Županije Središnja Bosna.

Predsjednik UNRO HVO ŽSB kazao Jozo Stojak Mungos kazao je kako organizatori na ovaj način čuvaju uspomenu na sve one koji su izgubili život u Domovinskom ratu.

– Trči se u spomen na žrtvu hrvatskih branitelja, djece ubijene na igralištu u Vitezu i svih majki Lašvanske doline. Da se čuje i ne zaboravi. Jedna skupina ide prema ratnoj bolnici u Novoj Biloj, a sastat će se sa skupinom biciklista koji su krenuli iz Kiseljaka i svi zajedno utrku će završiti na spomen-obilježju Osmica u Vitezu. To je ruta dulja od 30 km koja sada već postaje tradicionalna. Osim domaćih, tu su i trkači iz Hercegovine i Republike Hrvatske – rekao je Stojak.



Podršku su dali i maratonci iz Siska.

Predsjednik Udruge maratonaca „Heroji ne umiru” Sisačko-Moslovačke županije Igor Vuković istaknuo je kako starije generacije moraju istinu prenijeti mladima.

– Jedni druge podržavamo, a cilj je prenijeti našu priču na mlade, jer jednog dana i posljednji branitelj će umrijeti – rekao je Vuković.

Komentari