Virovitičko-podravska jedina bez pozitivnih na koronavirus, u Dubrovniku druga izliječena osoba,

Na području Virovitičko-podravske županije epidemiološko stanje je povoljno, jedina smo županija koja nema pozitivnih na koronavirus, izvijestio je u subotu Županijski stožer Civilne zaštite.

“Neka nam ova informacija bude poticaj da još upornije nastavimo s pridržavanjem mjera zaštite. Ne dopustite da vas pojedinci koji ovo sve ne shvaćaju ozbiljno obeshrabre. Nećemo se zavaravati, pitanje je dana kada će virus doći i do nas, ali ako i dalje ostajemo doma, kretanje po gradu smanjimo na minimum, možemo ga kontrolirati i ne dopustiti mu da se nekontrolirano proširi“, poručio je načelnik Stožera Marijo Klement.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije, epidemiolog Miroslav Venus izjavio je za Hinu kako je teško prognozirati hoće li i koliko će dugo tako ostati.

„To najviše ovisi o nama. Što duže budemo disciplinirani, što se duže budemo pridržavali svih preporuka koje su donosene, takva situacija će biti duža“, rekao je Venus.



Na pitanje kako su u Virovitičko- podravskoj županiji uspjeli održati povoljno epidemiološko stanje bez zaraženih odgovorio je da je to pitanje pravodobnih i kvalitetnih odluka.

„Nema jednog elementa, to je cijeli jedan mozaik. Među prvima smo, ako ne i prvi, još 1.veljače osnovali Stožer, među prvima smo izdvojili trijažni ulaz u Opću bolnicu i obišli sve domove za stare i nemoćne. Puno prije drugih, 20 dana prije naputka ministarstva donijeli smo odluku o punoj epidemiološkoj pripravnosti“, rekao je Venus.

Dodao je da je takvom epidemiološkom stanju pridonijela i odlična suradnja svih u lancu Civile zaštite, niz stručno-edukativnih članka u lokalnim medijima, discipliniranost građana i odluka da, tada još bez preporuka državnog stožera, otkažu Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo.

„To je jedna od najboljih odluka koju smo donijeli jer bi sajam zbog svojih karakteristika bio potencijalna tempirana bomba. Otkazivanje jednog od najvažnijih događaja u županiji je i psihološki djelovalo na ljude. Nakon toga bilo je lakše otkazati i sve ostale događaje“, rekao je Venus.

U Dubrovniku druga izliječena osoba, 14 uzoraka negativno

Nakon što u subotu prijepodne u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom, pa je broj oboljelih ostao na 31 osobi od kojih je devet hospitalizirano, popodne je potvrđeno da je izliječena i druga osoba.

 Županijski Stožer civilne zaštite izvijestio je da je izliječenoj pacijentici rezultat nalaza po drugi put bio negativan, posljednja tri dana nije imala simptome pa je puštena kući.

 Negativnima na virus pokazalo se svih 14 uzoraka koji su u petak poslani na testiranje.

 Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić rekao je kako je od pet zadnje zaraženih osoba troje iz kruga obitelji u kojoj se pojavila zaraza, jedna je kontakt poznate zaražene osobe, dok se za petu osobu još uvijek traži izvor zaraze.

 Lakić je kazao kako je među zaraženima 17 žena i 14 muškaraca, a prosječne su dobi od 50 godina. Većina ih je iz Konavala, a povezani s pojavom bolesti u Zračnoj luci Dubrovnik.

 Stožer je objavio i kako u protekla 24 sata nije zabilježeno nijedno kršenje mjere samoizolacije, te da su u karanteni i dalje smještene četiri osobe.

 “Prema podacima lučkih uprava nije bilo uplovljavanja velikih brodova sa stranim putnicima. U Zračnoj luci Dubrovnik i dalje radi samo nužno osoblje“, istaknuli su iz Stožera.

 U dubrovački studentski dom, gdje će biti zbrinuti blaže zaraženi i osobe u samoizolaciji, u subotu su stigli kreveti s pratećom opremom te je najavljeno kako će dom za prihvat biti spreman od nedjelje.

 Novouvedenu mjera rada određenih trgovina na tržnicama provodi tek jedna mesnica u Metkoviću, dok Grad Dubrovnik i Općina Vela Luka nisu otvarali svoje objekte na tržnicama.

Komentari