Vinar koji je napustio Škoru: Otišao sam kad sam vidio kakve propale političare okuplja oko sebe

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Samo dva dana nakon što je zbog korone u užem sastavu prijatelja proslavio svoj 80. rođendan, legendarni vinar Ivan Enjingi iznenadio je javnost neslužbenom najavom o napuštanju Domovinskog pokreta Miroslava Škore na čijem se predstavljanju pojavio kao jedan od osnivača.

To je službeno potvrdio jučer, a inače je on u svojim političkim izletima proteklih 30 godina pružao potporu mnogim strankama i projektima. I sve ih odreda na kraju napustio. Od HSS-a kojem je pomagao zbog obiteljske tradicije, do slanja vina u Nazorovu doktoru Franji Tuđmanu devedesetih godina, pa velikog prijateljstva s predsjednikom Stjepanom Mesićem. Pružio je Enjingi neočekivano potporu i Ivi Josipoviću na izborima, pa se opet vratio HDZ-u kojem je radio pobjedničko vino, piše Jutarnji.

Najnoviju političku ljubav u kojoj je pokušao naći utjehu za ispražnjenu Slavoniju pronašao je u Škorinom Domovinskom pokretu koju je podržao od prvog dana.

Upitan o razlozima napuštanja Domovinskog pokreta i kakvi su mu to uhljebi, koje je spomenuo, zasmetali u koaliciji koje još nema, odgovara: “Osnovni razlog za moj izlazak je prijeizborna koalicija koja me je pogodila i na koju sam upozoravao kada sam na prvom skupu rekao da se ne može ići u koaliciju prije izbora, nego ako treba koalirati, to treba napraviti samo poslije izbora”.



“Nisu to prihvatili. Ja sam rekao ‘ako idete u koaliciju koju ste zamislili, ja odlazim’. Rekao sam sretno vam bilo, samo s tom ćete koalicijom dvostruko više izgubiti nego što biste mogli dobiti”, prepričava Enjingi.

Rekao je kako se uključio u Domovinski pokret kako bi pomogao Škori te se nadao da će okupiti nove ljude i “nepotrošene” političare koji su sposobni napraviti promjene kako bi Hrvatska opstala.

“Jer ovo nije dobro što se događa, kud god se okreneš previše je uhljeba, rasipništvo poslova koji čine samo zlo, a ne dobro. Nas nema ni deset posto koji to sve plaćamo svojim konkretnim radom i dohotkom, a oni sve čine da nam otežaju rad od kojeg žive. Mislio sam da će ova koalicija uspjeti da Hrvatska i Slavonija krenu nabolje, ali…”, dodao je.

Rekao je kako se razuvjerio kada je vidio kakve ljude Škoro okuplja oko sebe. Dodaje kako mu je izrazio svoje nezadovoljstvo na osnivačkoj skupštini “ali očito da me nitko nije slušao”.

Na konstataciju novinara da Drele, Pervan ili Mlikota nisu neki uhljebi, nego uspješni svom poslu te da su poznate osobe u politici mamac za glasače koji imaju sličan svjetonazor, Enjingi odgovara: “Sve ja to razumijem. Ni ja nisam došao u koaliciju jer mi nešto treba. Prvi je odbor sastavljen dobro od dobrih ljudi koji obećavaju promjene. Ali ova koalicija u koju se krenulo kasnije, s propalim političarima, ne daje nadu u promjene”, rekao je.

Sporni su mu političari poput Zekanovića, Hasanbegovića, Željke Markić…

“I da ih ne nabrajam dalje. Zbog njih sam napustio koaliciju i poželio im sreću. Oni ne mogu dobiti niti 0,2 posto glasova pojedinačno. Još na osnivačkoj skupštini sam rekao da ako su oni sposobni prijeći izborni prag, neka se jave pa ćemo pregovarati. A ne da sada nas ucjenjuju koje mjesto im pripada na kojoj listi, iako iza sebe nemaju nikakvih rezultata nego se uvijek šlepaju u nekoj koaliciji”, rekao je Enjingi.

Na pitanje o propalim pregovorima između Mosta i Škore, te da su u Mostu imali prevelike zahtjeve, kaže: “Ja to ne znam i to je njihova osobna stvar. Ali bez obzira na te pregovore, nikada se ne bih pobunio da u koaliciji bude Most koji ima dosta mladih političara koji su pokazali da imaju dobre namjere i poštene želje. A to što su naivno ušli u neke koalicije i izgubili rejting danak je njihovu neiskustvu koji su platili”, rekao je.

Zaključno Enjingi kaže da je čuo i povjerovao mnogim obećanjima, pa se tako sada nadao da bi Domovinski pokret mogao dobiti najmanje 20 mjesta u Saboru kako bi onda mogli birati s kojim strankama ići u promjene.

“Mislim da smo tu šansu prokockali i zato sam otišao”, zaključio je Ivan Enjingi za Jutarnji.

Komentari