Vili Beroš: U sljedećem periodu promišljanje o opuštanju mjera

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

U sljedećem periodu čeka nas promišljanje o opuštanju mjera, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš govoreći o situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj, naglasivši i da nije moguće predvidjeti ponašanje virusa pa se ne žele vezivati uz rokove koje ne bi mogli ispoštovati.

Beroš je rekao da je porast oboljelih u Hrvatskoj još uvijek u granicama koje su sami sebi odredili te da strategija djeluje, da je imaju i da je vrlo jasna – cilj je usporiti značajan porast oboljelih i omogućiti sustavu da pruža adekvatnu zdravstvenu skrb, da nije preopterećen.

“Mogu reći da su naši podaci vrlo dobri i zadovoljavajući,” rekao je Beroš.

Dodao je da su brinuli o balansu mjera koje sprječavaju širenje i omogućuju normalne životne aktivnosti.



“Ono što nas čeka u sljedećem periodu je promišljanje o relaksaciji, opuštanju tih mjera da bi sve one životne tokove koji se mogu odvijati omogućili, da bi i privredne aktivnosti na neki način oživjele, ali da i dalje uz to imamo kontrolabilan broj oboljelih,” rekao je Beroš.

Zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite Damir Trut, komentirajući pridržavanje mjera tijekom uskrsnog vikenda, rekao je da je u subotu bilo oko 2600 nadzora, a u nedjelju i ponedjeljak 600-800 nadzora te da nisu dobili informacije o velikim kršenjima.

“Bilo je sporadičnih kršenja koja su na terenu riješena i odrađena. Ništa posebno, bilo je gužvi kako se i očekivalo, očekivali smo gužve u trgovinama,” rekao je Trut, dodajući da neke trgovine nisu bile potpuno spremne, ali da je kroz pritisak civilne zaštite sve pripremljeno i riješeno.

Trut je rekao da su se građani uglavnom pridržavali mjera poput socijalne distance i izbjegavanja grupiranja na javnim prostorima te da je i promet bio slab i da je velika većina ljudi bila kod kuće, što se, kako je rekao, vidjelo po punim parkiralištima.

Trut je rekao da svi žele popuštanje mjera, ali da će sve biti sukladno trenutku i razini opasnosti u tom trenu. Struka mora dati svoju riječ, poručio je.

“Apsolutno da razmišljamo o tome, ali odluke će se donositi sukladno analizi situacije,” rekao je Trut.

Beroš je rekao, da ne može shvatiti kad se to veže uz rokove dodavši da nije moguće predvidjeti ponašanje virusa pa ne žele biti nepromišljeni i vezivati se za rokove koje neće moći ispoštovati, prenosi HRT.

Komentari