Vili Beroš: Nalazi svih sedam pacijenata koji su analizirani noćas u Zagrebu negativni su

Goran Mehkek / CROPIX

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je novinarima N1 da su u ovom trenutku svi rezultati hrvatskih državljana poslani jučer na analizu u Zagreb negativni na koronavirus. Međutim, tijekom noći je u KBC Rijeka stiglo još devet pacijenata koji su zbog boravka na sumnjivom području odmah smješteni u izolaciju.

“U ovom trenutku rezultati su svi negativni, ali s obzirom na epidemiološku situaciju i broj uzoraka koji su još u obradi, lako je moguće da netko od njih bude pozitivan. Ali to ne treba uznemiravati javnost jer je sustav spreman. Dodatno se provjeravaju ljudi koji su u izolaciji. Ako se i dogodi da netko je pozitivan, fokusirat ćemo se na to da tražimo kontakte”, rekao je ministar Vili Beroš.

Osim nalaza sedam pacijenata kod kojih se sumnjalo na koronavirus, koji su se sad pokazali negativni, tijekom noći je u KBC Rijeka stiglo još devet pacijenata koji su zbog boravka na sumnjivom području odmah smješteni u izolaciju.

“Ima još sumnjivih slučajeva. Devet hrvatskih građana koji su radili u tvornici u Italiji, gdje je otkriveno 20-ak oboljelih, tijekom noći su transportirani u KBC Rijeka gdje su u izolaciji i pod nadzorom i čiji su brisevi poslani na analizu u Zagreb. Rezultati se očekuju tijekom ranog poslijepodneva ili kasnije”, otkrio je ministar.



Jedan radnik pokazuje simptome

Devet hrvatskih državljana radilo je u jednoj tvornici u blokiranoj regiji. Beroš je rekao da ne zna točno odakle su, iz kojih dijelova Hrvatske, no od svih njih samo jedan pokazuje znakove bolesti. Međutim, i on kašlje već tri tjedna pa stručnjaci sumnjaju da se radi o koronavirusu, rekao je Beroš i dodao da unatoč sumnji moraju biti spremni na sve opcije.

U ovom trenu drugih sumnjivih slučajeva nema, ali pratimo situaciju, ona je pod nadzorom. Sanitarni inspektori vrše nadzore na granicama već mjesec dana, potvrdio je Beroš, no sad imaju nove upute s obzirom na situaciju u Italiji. Također je još jednom ponovio da maske služe kao mjera predostrožnosti, no sa stručnog aspekta nemaju puno utjecaja.

Rekao je da je jasno da su građani uznemireni, no ne treba poticati paniku. Sustav u koji je uključen velik broj institucija je spreman.

Nitko ne može spriječiti epidemiju

“Nitko ne može spriječiti epidemiju. Ako se to dogodi kao u Italiji, napravit ćemo sve, sustav je spreman. Zato i danas prema odluci premijera u 11 podižemo stupanj pripravnosti na veći, aktivirat će se ranije osnovan nacionalni stožer civilne zaštite. Preko 20-ak agencija i ministarstava sudjeluju u radu nacionalnog kriznog stožera”, rekao je Beroš dodajući da se ne može boriti protiv lažnih vijesti.

Premda u ovom trenutku u Hrvatskoj nema potrebe za dodatnim smještajnim kapacitetima, Beroš je rekao da je svim županijama uputio dopis da ga izvijeste o kapacitetima, jer se ne zna kad će se pojaviti prvi pozitivan slučaj. Izvještaji će u ministarstvo zdravstva stići danas do podne.

O sastanku u Rimu na koji putuje i gdje će se sastati sa stručnjacima iz drugih europskih zemalja, rekao je:

“Tema će biti ujednačavanje mjera u borbi protiv zaraze. Hrvatska već mjesec dana inzistira na tome da na nivou EU izjednačimo mjere. Zajendo smo pametniji, promišljeniji. Karantena u Italiji nam olakšava, sve su to mjere o kojima ćemo pričati na najvišem nivou. Mislim da nije Italija bila nespremna. Širenje virusa je nepredvidivo. Po spoznajama koje imam talijanski zdravstveni sustav je reagirao dobro. Možda s nekim nespretnostima u početku, ali takva je situacija. Virus ne slijedi upute i nekad je nemoguće predvidjeti razvoj događaja. Nadam se da ćemo nešto naučiti i pripremiti se maksimalno. Uspoređujemo različite odgovore raznih država, kompiliramo, promišljamo, naši epidemiološki stručnjaci su jako cijenjeni i vode gotovo glavnu riječ u europskoj agenciji za nadzor bolesti. Vjerujem da ćemno dati dobar odgovor.”

Rekao je i da je Hrvatska spremna zatvoriti granice ako struka procijeni da je to potrebno te da se taj mehanizam može pokrenuti odmah, piše N1.

Komentari