Vili Beroš: Još nije vrijeme za novi lockdown, nadam se da neće ni doći do njega

Vili Beroš/Zeljko Lukunic/PIXSELL

Hrvatska u četvrtak bilježi rekordne brojke novozaraženih. Tu situaciju u Dnevniku N1 televizije komentirao je naš gost, ministar zdravstva Vili Beroš.

U posljednja 24 sata zabilježena su 542 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2206. Osim toga, među zdravstvenim djelatnicima ukupno je 138 zaraženih, a u samoizolaciji se nalazi njih 844.

O novoj situaciji i novim mjerama koje stupaju na snagu sljedećega tjedna u Dnevniku N1 u 18 sati govorio je ministar zdravstva Vili Beroš.

“Još nije vrijeme za novi lockdown, nadam se da neće ni doći do njega. Ono što je potrebno naglasiti da su u konkretnom slučaju najučinkovitije i najjednostavije mjere – održavajmo fizičku distnacu, dezinficirajmo ruke i izbjegavajmo kontakte, nosimo maske.”, istaknuo je Beroš i dodao:

“Nemoguće je predvidjeti daljnji razvoj situacije. Dolazi nam hladnije vrijeme, više ćemo biti u unutrašnjim prostorima, manje ćemo prozračivati, manji je utjecaj UV zračenja i jednostavno moramo biti oprezniji.”

Situacija u Zagrebu

O sastanku sa zagrebačkim Stožerom rekao je: “Mi u Nacionalnom stožeru svakodnevno komuniciramo s lokalnim županijskim stožerima. Znate i sami važnost Grada Zagreba, koliko on Hrvatske populacije predstavlja, stoga smo smatrali da je važno danas bilo razgovarati s gradskim stožerom, ali isto tako sa stožerima gradskih četvrti. Ovo je jedan nastavak komuikacije, da jednsotavno vidimo kakvo je stanje na terenu, unaprijedimo metode komunikacije i zajedno poradimo na boljem sagledavanju situacije i nekakvim mjerama koje nas čekaju u budućnosti.”

“Mislim da mjere moraju biti točkaste, selektivne, ali da je Zagreb ipak premali grad da bismo propisivali mjere za pojedine gradske četvrti. Ono što je bitnije jest da gradski stožer, ali i nacionalni ima relevantne informacije o zbivanjima u pojedinim gradskim četvrtima koji su mogući nekakvi budući izvori zaraze. To je ono što nam je bio cilj”, rekao je o mogućnosti selekcije lokacije vezano uz nove mjere, piše N1.

Nove mjere

Što se tiče novih mjera u Hrvatskoj, Beroš je rekao: “Obvezno nošenje maski u zatvorenim prostorima postoji i sad. Primijetili smo da u različitim aktivnostima zbog nemogućnosti održavanja distance u određenim firmama i poduzećima dolazi do rasta broja oboljelih. Stoga je krenulo promišljanje da i u ostalim dijelovima se u unutrašnjosti nose maske. Isto tako je moguće da ćemo propisati maske za otvoreno i u onim mogućnostima kada nije moguće održavati fizičku distancu. Npr. redovi ispred bankomata, na tramvajskim stajalištima…”

“Nitko to ne može kontrolirati”, priznaje ministar: “Treba apelirati na osobnu odgovornost. Masku nosimo više zbog drugih nego zbog sebe. Ovo je opasna bolest koja može imati ozbiljne zdravstvene posljedice. Kontrole će biti učestalije”, dodao je.

Na pitanje hoće li biti sankcija odgovara: “U ovom trenutku ne razmišljamo o tome.”

“Nema znakova eksponencijalnog rasta. Ako se budemo neodgovorno ponašali, brojka može rasti. Vidjeli smo na primjeru Popovače, tamo je mogao biti samo jedan zaraženi koji je inficirao preko 95 ljudi. Moguće je i značajnije širenje virusa i zato naglašavamo potrebu osobne odgovornosti”, naglasio je.

Na pitanje što su radili posljednjih mjeseci, o eventualnom planu Beroš je rekao: “Imamo načelne planove, ali oni ne mogu biti detaljni jer puno toga ovisi o epidemiološkoj situaciji. Očekivali smo veće brojke najesen.”

Svaka gospodarska djelatnost koja uključuje mogućnost širenje zaraze, morat će funkcionirati u uvjetima novog normalnog, naglasio je ministar za kraj.

Komentari