Vili Beroš demantirao Alemku Markotić: Nikava panika nije bila razlog naših mjera

Zeljko Puhovski / CROPIX

U KBC-u Zagreb održana je danas završna konferencija projekta “Uređenje i opremanje dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija KBC-a Zagreb”, kojeg je sufinancirala Europska unija, a na konferenciji bio je i ministar zdravstva Vili Beroš.

Upitan kada će proglasiti kraj epidemije, Beroš kaže da za to još nije vrijeme.

Još nije vrijeme za proglašenje kraja epidemije

“Ovo je nova bolest, novi virus i ne znamo sve okolnosti njegova ispoljavanja. Možda dođe do drugog vala, možda ne. Moramo biti oprezni. Otvorili smo se turizmu, dolaze strani građani koji u svakom trenutku mogu donijeti virus, a da to i ne znaju, i moramo biti spremni, oprezni, no zbog toga još ne namjeravamo proglasiti kraj epidemije”, navodi.

“Nikakav strah, nikakva panika nisu bili razlog naših mjera, već oprez”, komentirao je izjavu Alemke Markotić uz napomenu da je izvučena iz konteksta.



“Sjetite se onih prvih tjedana dok je broj novooboljelih, umrli u Italiji rastao nevjerojatnom briznom. To je bila naša realnost, nismo znali kako se virus širi, tko obolijeva. Prema tome, jedan oprez i stručna pripremljenost je bio uzrok donošenja mjera, nikakva panika i strah”, rekao je.

“Opreza nikad dosta”

“Dodatni razlog tog opreza je što životne tokove ne možemo zatvoriti. Dakle, otvorili smo se turizmu, dolaze stani građani, prvenstveno građani iz onih zemalja koje imaju sličnu ili bolju epidemiološku sliku nego mi. Tu smo oprezni, opreza nikada dosta”, dodaje.

“Dodatni razlog je dolazak stranih građana koji u svakom trenu mogu donijeti virus sa sobom, a da to i ne znaju”, smatra.

“Od prvog dan ugroze Stožer komunicira s javnošču egzaktno, točnoi transparentno. Mislim da ste primijetili da nije bilo straha kad smo donosili mjere”, naglasio je ministar Beroš.

Komentirao probleme u zdravstvu

Također, komentirao je i probleme u zdravstvu koji su ostali isti i nakon epidemije koronavirusa, primjerice liste čekanja i nagomilani dugovi.

Beroš kaže da se listama čekanja sustav prilagođava te ističe da su uvedene nove smjene, dok se aktivno radi na rješenju problema velikih dugova prema veledrogerijama, piše N1.

Komentari