Vili Beroš: Blažim mjerama postižemo bolje rezultate

“Broj zaraženih i umrlih kod nas je relativno visok, ali ako gledamo ukupnu brojku, Hrvatska je među sedam najboljih zemalja po broju zaraženih na milijun stanovnika. Austrija, Slovenija i Belgija su znatno lošije od nas”, rekao je Vili Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera dodavši da je diljem Europe zabilježen značajan porast broja zaraženih.

Podsjetimo, u posljednja 24 sata zabilježeno je 1313 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15699.

Među njima je 1816 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 191 pacijent. Preminule su 33 osobe. Stožer civilne zaštite Hrvatske održao je konferenciju za medije u 11 sati.

“Nismo zadovoljni tim brojkama, s ministrom Božinovićem razgovarat ćemo o daljnjim akcijama, ali ipak sve govori da je situacija stabilna. Nažalost, sve upućuje na to da će broj preminulih biti isti kao broj hospitaliziranih”, rekao je Beroš.



“Ako uspoređujete naše mjere i mjere kod drugih, s blažim mjerama postižemo bolje, ako ne i jednake rezultate”, rekao je Beroš. “Dajte da dodatnom odgovornošću polučimo to da ne moramo pogoršavati mjere”, dodao je.

“Svi preminuli, koji umru od covid infekcije se pribrojavaju službenim brojkama. Ubrajaju se i oni koji nisu umrli u bolnicama”, rekao je Beroš.

Govoreći o većem broju testiranja, Bubaš je rekla da to nikako neće izgledati kao u Slovačkoj. “Moramo voditi računa o resursima”, rekla je Bubaš.

Upitani o antigenskim testovima, Beroš je rekao da će oni, kao i dosad, biti besplatni za ljude za koje postoji sumnja da su zaraženi.

“Nije svejedno koga se testira tim antigenskim testovima. Ovisi i u kojem danu bolesti se bolesnike testira”, rekla je Alemka Markotić.

“Treba se fokusirati na one koji su bolesni i na one koji imaju indikacije”, rekla je Markotić.

Komentari