Vigilare za slobodu izbora u cijepljenju protiv koronavirusa, u anketi 95 posto protiv prisile

Facebook

Udruga Vigilare pozvala je u utorak vladu da poštuje demokratsko pravo slobode izbora u cijepljenju protiv covida-19, ustvrdivši kako anketa koju su proveli pokazuje da većina ispitanika smatra da cijepljenje protiv koronavirusa u Hrvatskoj mora biti stvar izbora, a ne državne prisile.

U Vigilareovoj anketi u kojoj je, kako navode u priopćenju, sudjelovalo preko šest tisuća ljudi, 95 posto ispitanika izjavilo je da su za to da cijepljenje bude neobavezno, odnosno, da kod izbora svakog građanina hoće li ili neće primiti cjepivo, ne smije biti državne prisile.

Smatraju kako je to pokazatelj da ljudi cijene svoju slobodu izbora te sumnjaju u učinkovitost cjepiva koja nisu prošla višegodišnje razdoblje kliničkih ispitivanja.

“S obzirom na to da u kratkom roku, kao što je godina dana, nikako nije moguće proizvesti dovoljno provjereno i sigurno cjepivo, najmanje što se očekuje je da svatko ima pravo slobodno odabrati hoće li ili ne, sebe i svoju djecu izložiti tom, još jednom, zdravstvenom riziku s nepoznatim posljedicama”, ističu u priopćenju.



Vladu i premijera pozivaju da poštuju “demokratsko pravo slobode izbora, koje se tiče prava svakog građanina na izbor u vezi cijepljenja, naročito kada je riječ o ovakvim eksperimentalnim cjepivima”.

Komentari