Vidović Krišto: Ovime ćemo stati na kraj lažima i blaćenju hrvatske nacije

Karolina Vidović Krišto/Photo: Patrik Macek/PIXSELL

“Prvom svjetskom ratu ne znamo gotovo ništa jer se u bivšoj totalitarnoj državi nisu smjeli istraživati njegovi uzroci i stvarne činjenice, a povijest Drugog svjetskog rata krivotvorena je od tih istih bivših vlasti”, rekla je saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto u subotu na predstavljanju “Zakladu za hrvatsku povijest” u Stuttgartu.

Radi se o zakladi kojom se stipendiraju znanstvena istraživanja, znanstveni projekti i znanstvene publikacije o novijoj Hrvatskoj povijesti.

“O obrambenom Domovinskom ratu, kojem smo svjedoci, čiji smo suvremenici, danas, pred našim očima, ponovno se nameću neistine, povijesne manipulacije i izvrtanje činjenica. Jedini način da se ove pogubne pojavnosti po hrvatski identitet i po hrvatsku državnost isprave i za ubuduće spriječe jest znanstveno utemeljeno objavljivanje istine. Hrvatske vlasti, nažalost, ne potiču ovakvo stvaralaštvo, štoviše, stječe se dojam da potiču zadržavanje komunističkih laži i širenje neistina o obrambenom Domovinskom ratu”, rekla je Vidović Krišto, prenosi Fenix.

Istaknula je kako sveučilišni profesori ne animiraju studente i doktorante povijesti da obrađuju ova ključna razdoblja hrvatske povijesti, a udruge i pojedinci koji žele povijesnim projektima rasvijetliti istinu, mukotrpno se i nedovoljno organizirano bore za donacije.

“Upravo zato postoji Zaklada za hrvatsku povijest kojom se želi ‘stati na kraj blaćenju hrvatske nacije i države temeljenom na povijesnim lažima’, dodala je Vidović Krišto.

Pritom je naglasila kako “laž živi u mraku, a dovoljna je kap istine da se rastopi brdo laži“. Vidović Krišto je poručila „kako je vrijeme da ubrzamo procese i omogućimo sadašnjim i budućim povjesničarima sustavno istraživanje istine na dobrobit hrvatske današnjice i budućnosti“, navodi se u poslanom priopćenju skupa iz Stuttgarta.

Komentari