VIDEO Zastupnik Domovinskog pokreta poručio Plenkoviću: Većina ministarstava treba temeljitu antikorupcijsku deratizaciju

Ne smije se opet dogoditi da se makne jedan ministar, a da koruptivni sloj ispod ministra nastavi raditi dalje isto, upozorio je u saborskoj raspravi o opozivu ministra zdravstva Vilija Beroša zastupnik Domovinskog pokreta Daniel Spajić.

”Za dva dana bit će točno 6 mjeseci kako je Domovinski pokret za saborskom govornicom detaljno obrazložio kako vesela družina raznih IT kompanija i konzultanata predvođena Vinkom Kojundžićem i njegovom tvrtkom Cuspis u Ministarstvu zdravstva devastira javne novce i odobrena sredstva iz EU fondova. Opisali smo slučaj kako su pripremu i nadzor dugo očekivanog projekta digitalizacije hrvatskog zdravstvenog sustava dobili bivši Sanaderov ministar Ljubičić u svojstvu key-experta za nadzor projekta te najpoznatija cvjećarka naše IT industrije kao expert za izradu specifikacije projekta”, podsjetio je Spajić.

Bez obzira na to što, dodao je, ugovori su dodijeljeni kompanijama koje nemaju resurse niti potrebna znanja za specificiranje i kontrolu ovako složenih digitalnih projekata. Nakon što su mediji konačno počeli intenzivno pisati o ovome slučaju, ministar je prvo poništio dodjelu ugovoru Sanaderovom ministru, a nekoliko tjedana kasnije bez ugovora je ostala i IT cvjećarka.

”Na portalu Narodnih novina dodjela ugovora poništena je 6 minuta iza ponoći, valjda je naredba iz partijske centrale došla da se ugovor hitno ponište zbog rastućeg interesa javnosti za ove kriminalne radnje. Međutim, poništenje ovih ugovora nikako ne može biti amnestija za ministra – dapače, ova poništenja su izravni dokazi kako ovi natječaji javne nabave nisu provedeni u skladu sa zakonima. Napravljena je ogromna šteta za hrvatski proračun koja se mjeri milijardama kuna koliko godišnje naš zdravstveni sustav radi minusa, a Ministarstvo već godinama nije u stanju iskoristiti odobrena sredstva, digitalizirati sustav, transparentno ustanoviti gdje milijarde cure i uvesti reda”, poručio je Spajić.



Premijer će braniti Beroša iako bi ga najradije bacio u korupcijski koš

Sada već višegodišnje otezanje s ovim projektom može značiti samo jedno – vladajućoj koaliciji očito nije stalo da se uvede transparentnost i upali svjetlo u sustavu koji godišnje troši preko 30 milijarde kuna, dodao je Spajić.

”Kako se u svemu tome ponio Premijer? Prvo je potpuno neprimjereno ozbiljnosti situacije zamolio Beroša i Zdravka Marića da „malo zagrebu“ po troškovima zdravstva jer tamo „možda“ ima nepotrebnih troškova. Nakon što je afera procurila u medije i pokrenuta inicijativa za smjenu ministra, premijer je povukao i ono „možda“ te korupcijske afere u Ministarstvu zdravstva nazvao običnim medijskim natpisima. Jasno je da će Premijer braniti Ministra Beroša svim sredstvima još neko vrijeme iako bi ga najradije bacio u korupcijski koš gdje su ranije, za sada bez pravosudnih epiloga, završili razni kuščevići, žalci, marići, i mnogi drugi”, naglasio je Spajić.

Nedvojbeno smo, istaknuo je, za smjenu ministra Beroša jer je svojim djelima i propustima nanio teško sagledive štete hrvatskom zdravstvenom sustavu. Ove korupcijske radnje pogotovo su teško djelo jer su napravljene u doba pandemije Covid19, dok su mnogi onkološki i ostali bolesnici uskraćeni za adekvatnu njegu, dok tisuće naših liječnika i sestara za neprimjereno male plaće izlažu svoje zdravlje i živote, rekao je zastupnik Domovinskog pokreta.

”Međutim, inzistiramo na još dvije stvari. Prvo, ne smije se kao nebrojeno puta do sada dogoditi ‘ko je jamio – jamio’. Djela ministra Beroša i njegove ekipice iz Ministarstva i oko njega moraju dobiti pravosudni epilog. Ne smije se ponoviti Uljanik gdje je izveden performans poput kakvog ribolovnog natjecanja „uhvati – uslikaj – pusti“. Vladajući klan HDZ/SDSS milijardama poreznih obveznika sanirao je štete od koruptivnih radnji, slučaj je stavljen u mirovanje, a za uzvrat imaju tri IDS-ručice u pričuvi ako nekome iz vladajuće koalicije slučajno proradi savjest. Recimo transparentnom Hrebaku”, istaknuo je Spajić.

Drugo, dodao je, ne smije se opet dogoditi kao nebrojeno puta do sada da se makne jedan ministar, a koruptivni sloj ispod ministra nastavi raditi dalje isto ili još gore s nekim novim ministrom.

”U većini ministarstava, a pogotovo u Ministarstvu zdravstva, potrebna je temeljita antikorupcijska deratizacija”, zaključio je Spajić.

 

Komentari