(VIDEO) Vlada pojasnila kriterije pomoći ljudima čiji su domovi stradali u potresu

Damir Krajac / CROPIX

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković podsjetio je da smo prošli tjedan obilježili pobjedu nad fašizmom. ‘

Uvodni govor premijera

‘Nažalost nije nam donio demokraciju, nego novi totalitarizam i komunizam. Hrvatska je još gotovo pola stoljeća bila lišena demokracije. Takva je sudbina 1945. godine, nakon sloma NDH, snašla i Hrvatsku, koja je još pola stoljeća bila lišena slobode i demokracije. Uz to, dok je konac Drugog svjetskog rata u zapadnoj Europi značio kraj neviđenim ratnim strahotama i fašističkim zločinima, u kojima posebno mjesto ima holokaust, u Hrvatskoj je svibanj 1945. nažalost i sinonim za strašne poratne komunističke zločine”, rekao je u povodu skore 75. obljetnice Bleiburga.

Dodao je da je protiv Alojzija Stepinca vođen proces koji je kompromitirao tadašnju vlast. Naglasio je da samo pijetetom prema svakoj žrtvi možemo izgraditi tolerantnije društvo.

“Na nama je da na tim temeljima gradimo europsku Hrvatsku temeljenu na demokratskim vrijednostima”, istaknuo je.



Koronavirus

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je broj zaraženih u svijetu prešao 4,3 milijuna, a preminulih je 293.547. Podjsetio je da je aktiviran zdravstveni sustav. Pohvalio se da su hrvatske mjere i uspjeh u borbi protiv korone bile tema svjetskih medija.

Na dnevnom redu Vlade je i Prijedlog odluke o sufinanciranju dijela najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu na području Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.

Sufinanciranje domova stradalih u potresu

“Želimo postići normalizaciju života osoba čiji su domovi stradali u potresu”, poručio je ministar državne imovine Mario Banožić.

Pravo na sufinanciranje imat će vlasnici kuća ili stanova imati oni čiji su objekti neuseljivi, a koji nemaju drugu useljivu nekretninu u krugu 20 kilometara od neupotrebljive.

Sufinancirat će se najam do 35 kvadrata za jednu osobu, još 10 za svaku dodatnu osobu, a ukupno ne veći od onog koji su imali. Sufinancirat će se do 80 kuna po kvadratu što je za četveročlanu obitelj oko 4000 kuna.

Osobne iskaznice imat će čip s biometrijskim identifikatorima

Osobne iskaznice ubuduće će imati posebni čip koji će sadržavati biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice, odnosno prikaz lica nositelja osobne iskaznice i dva otiska prstiju u interoperabilnim digitalnim formatima.

Predlaže to Vlada u izmjenama Zakona o osobnoj iskaznici (EU) koje je sa sjednice u četvrtak uputila u hitnu saborsku proceduru, temeljem Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica građana Unije i boravišnih isprava koje se izdaju građanima i članovima njihovih obitelji koji ostvaruju pravo na slobodno kretanje.

Ta je uredba stupila na snagu 1. kolovoza prošle godine, a izravno će se primjenjivati u svim državama članicama od 2. kolovoza 2021. godine, naveo je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Sukladno odredbama Uredbe, u prijedlogu zakona izmijenjena je i dobna granica za izdavanje trajnih osobnih iskaznica, te je podignuta s navršenih 65 na navršenih 70 godina starosti.

Za građane do navršenih 70 godina osobne iskaznice će se izdavati s rokom važenja od pet godina, kao i sada, naveo je ministar.

Predloženim izmjenama propisana je i obveza povlačenja iz uporabe osobnih iskaznica izdanih bez roka važenja koje ne zadovoljavaju minimalne sigurnosne standarde definirane Uredbom.

Propisuje se da takve osobne iskaznice prestaju važiti po njihovu isteku ili 3. kolovoza 2031. godine, ovisno o tome što nastupi ranije.

Mijenja se i sam izgled osobne iskaznice – na prednjoj strani sadržavat će dvoslovnu oznaku Republike Hrvatske, otisnutu u negativu u plavom pravokutniku okruženu s 12 žutih zvjezdica, koje simboliziraju EU.

Izmjenama zakona omogućava se stvaranje preduvjeta za korištenje elektroničke osobne iskaznice i na mobilnim uređajima, a ne samo na osobnim računalima, odnosno omogućava se građanima pristup elektroničkim uslugama i pravovaljano elektroničko potpisivanje dokumenata korištenjem mobilnih telefona ili tableta.

“U ovim slučajevima odgovarajuće programsko rješenje za pokretne uređaje, odnosno ID aplikacija, zamijenila bi potpisni certifikat koji je na osobnoj iskaznici. Bitno je naglasiti da korištenje odgovarajućeg programskog rješenja za pokretne uređaje građani neće dodatno plaćati”, istaknuo je Božinović.

Predviđeno je da zakon stupi na snagu 2. kolovoza 2021. godine.

Komentari