VIDEO Veliki požar kod Trogira gasi 170 vatrogasaca i šest letjelica, u pomoć je pristigla vojska, a splitski aerodrom je blokiran

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Buknuo je požar na području Segeta Gornjeg kod Trogira, u gašenju sudjeluje 170 vatrogasaca sa 50 vatrogasnih vozila te vojska sa 25 vojnika i šest letjelica, a blokirana je i splitska zračna luka.

Prema riječima splitskog župana Blaženka Bobana u gašenju sudjeluje 170 vatrogasaca, 50 vozila, 3 kanadera, 2 Air Tractora i 1 helikopter, javlja N1.

“Do 16, 17 sati je bila tramontana, sada je okrenulo na maestral. To stvara problem zračnim snagama”, rekao je.

Požar je buknuo oko 11 sati te su u njegovu gašenju angažirani vatrogasci iz Trogira, Kaštela, Solina i Split.



Požar na brdovitom području nošen je vjetrom i vrlo se brzo širi, a zahvaćeni su trava, nisko raslinje i borova šuma. Kuće zasad nisu ugrožene, kako se neslužbeno doznaje.

Zbog cijele situacije i očito vrlo slabe vidljivostisplitska zračna luka zatvorena za slijetanje. Naime, zrakoplov kompanije Easy Jet nije uspio sletjeti u zračnu luku, doznaje Dalmacija danas.

Pomoćnik direktor Zračne luke Split Pero Bilas, rekao je kako je zbog požara u blizini aerodroma više zrakoplova upućeno na alternativne piste. Resnik, nije zatvoren, ali je došlo do poremećaja u zračnom prometu.

“Doći će do kašnjenja u slijetanju pa onda i polijetanju. Zrakoplovi polijeću iz zračne luke Split”, kaže Bilas. Kanaderi stalno prelijeću jer im je to najkraći put do požarišta.

Izvor: Otvoreno.hr

U pomoć pristigla i vojska

Vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije Ivan Kovačević rekao je kako je situacija na terenu povoljnija, a u pomoć je pristigla i vojska.

“Situacija je povoljnija nego prije pola sata ili sat vremena. Još je aktivan sjeverno-istočni dio. Došlo nam je u pomoć 25 vojnika, namjenski organizirane snage za gašenje požar. Sada je teren nepristupačan i ne možemo nego s naprtnjačama to rješavati. Nastojim do noći privesti situaciju da koliko toliko bude povoljna, da izdržimo do jutra pa sutra nastavak”, rekao je Kovačević za RTL Danas.

Zahvaćene stotine hektara, kanaderi prebačeni na drugi teren

Prema njegovim informacijama nagorjele dvije kamp kućice, dok stambeni objekti nisu ugroženi. U požari gori sigurno stotinu hektara, a uzrok požara mu nije poznat.

Na pitanje kada će stanovnici okolice ponovno imati struja, Kovačević je kazao:

“Struja će se vratiti. Dok zemaljske i zračne snage rade, kada je vatra ispod dalekovoda, ne idu zajedno struja i voda i on se radi sigurnosti gasitelja treba isključiti. Čim se maknemo s tog područja struja će biti uključena.”

Dodaje i kako su kanaderi trenutno prebačeni na drugi teren.

Komentari