VIDEO/ U POLICIJSKOJ AKCIJI PAO BALKANSKI KARTEL Zaplovili iz Šibenika pa na jedrilicu natovarili gotovo tonu kokaina vrijednog više od 40 milijuna eura

U policijskoj akciji kodnog naziva Falkuša pao je takozvani Balkanski kartel koji se ”specijalizirao” za krijumčarenje kokaina jedrilicama i jahtama, priopćili su iz Ministarstva unutarnjih poslova.

”Hrvatska policija prikupila je u okviru svojih aktivnosti inicijalna saznanja o prekoatlanskom krijumčarenju većih količina kokaina u koje su, kao pripadnici tzv. “Balkanskog kartela”, aktivno uključeni hrvatski državljani”, stoji u propćenju.

Međunarodna akcija više agencija

Početkom ove godine akciju Falkuša započe je PNUSKOK u suradnji s PU šibensko-kninskom, a s obzirom da se radilo o međunarodnom krijumčarenju preko Atlantika, u akciju se uključila španjolskom Civilna straža te francuska carina, agencije Europol, DEA, britanska NCA, nizozemska nacionalna policija te policija Republike Bosne i Hercegovine.



Istraga je bila usmjerena prema kriminalnoj ćeliji unutar “Balkanskog kartela” koju čine najmanje trojica hrvatskih državljana koje je kartel “regrutirao” za prekooceansko krijumčarenje kokaina jedrilicom za prekooceansku plovidbu. Jedrilica je registrirana u Hrvatskoj i plovila je pod hrvatskom zastavom.

Krenuli iz Šibenika

Otkriveno je da je trojac jedrilicom otplovio iz Šibenika početkom 2020. godine, da bi krajem kolovoza ove godine zaplovili afričkom rutom krijumčarenja s Kanarskog otočja prema obalama zapadne Afrike, gdje su tamošnje organizirane kriminalne skupine, koje je angažirao kartel, na hrvatsku jedrilicu ukrcale kokain.

Specijalni tim španjolske Civilne zaštite 8. rujna ujutro je u međunarodnim vodama, uz odobrenje nadležnih tijela RH, presreo hrvatsku jedrilicu s trojicom Hrvata.

Nakon pregleda je jedrilica dotegljena u nacionalne vode Kanarskog otočja, a pretragom jedrilice pronađeno je ukupno 980 paketa s oko 980 kilograma kokaina visoke čistoće. Ulična vrijednosti zaplijenjenog kokaina veća je od 40 milijuna eura, a prema prvim saznanjima kokain je bio namijenjen europskom, španjolskom i hrvatskom ilegalnom narko tržištu.

Šibenska je policija pretražila i domove još nekih osoba povezanih s uhićenim trojcem i oduzela računala, mobitele i druge predmete, a nastavlja se istraga međunarodnog krijumčarenja kokaina morskim.

”Ovo je još jedno u nizu kriminalističkih istraživanja po pitanju suzbijanja međunarodnog krijumčarenja većih količina kokaina, koje je hrvatska policija provela u suradnji sa međunarodnim policijama i agencijama za borbu protiv droga. Ono je opetovano pokazalo da međunarodna policijska i međuagencijska suradnja, u realnom vremenu, nema alternative u borbi protiv međunarodnih zločinačkih udruženja kao što je tzv. Balkanski kartel”, poručuju iz MUP-a.

Komentari