VIDEO Premijer i ministar obrane posjetili su bazu eskadrile protupožarnih aviona

Eskadrilu protupožarnih aviona danas su posjetila su tri visoka člana vlade i načelnik Glavnog stožera OSRH.

Ppredsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar obrane Mario Banožić i potpredsjednik Vlade te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović posjetili su danas, 19. kolovoza 2021. 855. protupožarnu eskadrilu 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Zemuniku.

Radnom posjetu nazočili su i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Siniša Jurković, župan Zadarske županije Božidar Longin te predstavnici MORH-a i OS RH, stoji u priopćenju.

Tom prigodom, izaslanstva su sudjelovala na brifingu zapovjednika HRZ-a brigadnog generala Michaela Križaneca, zapovjednika 93. krila HRZ-a brigadira Krešimira Ražova i Načelnika stožera i zamjenika zapovjednika 93. krila HRZ-a pukovnika Tomislava Vacenovskog o stanju, planovima i provedenim zadaćama.



Zatim su se susreli s pilotima i tehničarima 855. protupožarne eskadrile koji su gasili požare u Republici Turskoj, Helenskoj Republici, Bosni i Hercegovini te Hrvatskoj.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je i zahvalio pilotima i tehničarima na njihovom iznimnom doprinosu u gašenju požara istaknuvši kako na taj način šalju poruku sigurnosti, solidarnosti i zaštite.

„Ovdje smo kako bismo iskazali poštovanje prema vašoj profesionalnosti i požrtvovnosti, entuzijazmu, znanju i radnoj energiji koju ulažete svakoga dana kako bi hrvatski građani i oni koji dođu u Hrvatsku, ali i naši susjedi u Bosni i Hercegovini, te u Grčkoj i Turskoj, mogli imati koristi od vašega rada“, rekao je predsjednik Vlade pohvalivši uspješnu koordinaciju svih sastavnica domovinske sigurnosti koja nam, kako kaže, može pomoći da budemo još bolji, učinkovitiji i kvalitetniji.

Osvrnuo se i na ulaganja u Hrvatsku vojsku i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, podsjetivši kako je Vlada ove godine donijela stratešku odluku o nabavi višenamjenskih borbenih aviona četvrte generacije.

Na kraju, predsjednik Plenković iskazao je uvjerenje da će brojni mladi slijediti primjer prisutnih pilota i tehničara te da će se pridružiti obitelji Hrvatske vojske koja svoj posao i zadaće obavlja s domoljubnim osjećajem, ali i sa znanjem i uvjerenjem da tako doprinosi sigurnosti naših građana.

Zahvalivši pilotima koji nadljudskim naporima gase velike šumske požare diljem Hrvatske, ali i u inozemstvu, ministar obrane Mario Banožić je istaknuo kako su zahvaljujući njihovom angažmanu, kao i angažmanu vatrogasnih postrojbi sačuvani ljudski životi i imovina. „Sudjelovali ste u gašenju brojnih požara u Hrvatskoj i inozemstvu, Turskoj i Helenskoj Republici te nama susjednoj Bosni i Hercegovini, gdje ste pokazali svoju nesebičnost i požrtvovnost te hrabrost. Naši saveznici i partneri cijene nas jer ste svoje zadaće izvršavali hrabro i precizno i što su imali priliku od vas puno toga mogu naučiti, zahvaljujući vama i vašim sposobnostima. Hvala vam na tome!“, naglasio je ministar podsjetivši da su protupožarne zračne snage u ovoj godini bile angažirane 217 puta.

„Na taj način promovirali ste našu Domovinu Hrvatsku u najboljem svijetlu, poručio je ministar Banožić uputivši posebnu zahvalu tehničarima i svim drugim pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji osiguravaju ispravnost i spremnost protupožarnih zrakoplova za uspješnu požarnu sezonu.

U svoje ime i ime pripadnika 855. protupožarne eskadrile prigodno se obratio zamjenik zapovjednika Eskadrile bojnik Darko Kučej naglasivši kako su piloti, letači i zrakoplovni tehničari, časnici, dočasnici i vojnici protupožarne eskadrile najveća vrijednost koju Eskadrila ima.

„Zahvaljujući tim ljudima, njihovom nesebičnom angažmanu i njihovim obiteljima, rezultate koje postižemo, kako u zadaćama na području Republike Hrvatske tako i u međunarodnim zadaćama, prepoznate su i cijenjen od svih strana. Čast nam je i ponos kada u protupožarnim letovima iznad kuća naših građana vidimo poruke zahvale za ono što činimo“, rekao je bojnik Kučej naglasivši još jednom kako im takve poruke daju elan i čine ih još ponosnijim građanima Hrvatske.

Komentari