VIDEO Pogledajte kako su saborski zastupnici reagirali na potres

Saborski zastupnik Slaven Dobrović (Most) izjavio je u četvrtak da se Hrvatska i u politici zaštite okoliša vodi na sluganski način, a za vrijeme saborske sjednice osjetio se potres, no zastupnici su nastavili s radom.

Sva sredstva koja su nam na raspolaganju ne stavljaju se u funkciju iskorištenja potencijala biorazgradivog otpada koji u Hrvatskoj postoji, rekao je Dobrović u Hrvatskom saboru koji je, unatoč potresu koji je nešto iza 9,50 sati ponovno zatresao Zagreb, nastavio rad.

Zbog potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb, saborska je zgrada oštećena, zastupnici su tri tjedna zasjedali na drugoj lokaciji, a prošli su se tjedan vratili na Markov trg.

Zastupnik Dobrović rekao je kako bi se po hitnom postupku mogla izgraditi cijela jedna mreža, povezati se sa poljoprivrednim sektorom i poboljšati kvalitetu tla te time jedan problem pretvoriti u priliku.



Stvar je u povezivanju, a to se ovdje uporno ne čini, ocijenio je u raspravi o prijedlogu da se Uredba EU o postojanim organskim onečišćujućim tvarima, prenese u domaće zakonodavstvo.

Mi ćemo raspravljati o prenašanju obveza iz EU, danas kada bi situacija zahtijevala nešto posve drugo, a to je stavljanje politike zaštite okoliša i svih raspoloživih sredstava u funkciju trenutka, dakle gospodarske krize i svih neispunjenih obveza, dodao je.

To se ne čini, nego se ovdje se ispravljaju zakonski akti, a potiho financiraju kojekakvi projekti koji su čiste klijentelističke prirode, poput centara za gospodarenje otpadom koji vrijede po pola milijarde kuna, bez obzira što ne mogu ispuniti zadaće koje imamo, rekao je Dobrović.

Ćorić: Plin će se u Zagrebu pustiti tek kad objekti budu sigurni

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je u četvrtak u Saboru da će se plin u objekte u Zagrebu, koji su oštećeni u snažnom potresu 22. ožujka, pustiti tek kad budu sigurni.

“Uključenje plina i tople vode za dio stanovnika zagrebačkog centra pitanje je sigurnosti“, odgovorio je ministar zastupniku Gordanu Marasu (SDP). Objasnio je kako do uključena može doći jedno ako tako kažu procjene statičara, odnosno dimnjačara i ako su atesti dimnjačara izdani nakon temeljitih pregleda oštećenih objekata.

“Objekti će se uključiti tek kada budu sigurni, odnosno kada uporaba plina za potrebe grijanja vode bude sigurna“, istaknuo je Ćorić u odgovoru Marasu kojeg je zanimalo što je Ministarstvo napravilo u tom pogledu.

Građane to više muči od onečišćujućih tvari koje ste predstavili, rekao je SDP-ov zastupnik ministru zaštite okoliša i energetike, koji je Saboru danas predstavio prijedlog o provedbi Uredbe EU o postojanim organskim onečišćujućim tvarima.

Komentari