VIDEO Nenad Čanak: Rusija je Treći Reich 21. stoljeća, a u Srbiji širi propagandu

Foto: Vlado Kos / CROPIX

U HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 gostovao je lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. Komentirao je stanje u Srbiji, odnos prema Rusiji te protivljenju velikog dijela Srbije protiv Europridea, kao i o neprestanom zaoštravanju odnosa između Srbije i Hrvatske.

Nenad Čanak, koji se u ranim devedesetima i “šakama borio protiv divljanja šovinista po Vojvodini i protiv protjerivanja Hrvata” današnje stanje u Srbiji okarakterizirao je – boljim.

– Bolje je prvenstveno zato što nema rata, a rat je uvijek izgovor za najgore stvari. Što se tiče položaja Hrvata u Vojvodini – Tomislav Žigmanov ušao je u parlament Srbije kao predstavnik, kazao je.

Govoreći o jučerašnjem ‘Europrideu‘ u Beogradu, na kojemu je i sam sudjelovao kazao je kako “je previše dugo u politici da bi mogao biti pojavno impresioniran”.



‘Aleksandar Vulin, ako ste čuli za taj oblik života‘
– Ono što gledamo, uglavnom je šminka za naivne. Ovo je bio ‘nagodbenjački Pride‘. Nije bio ni kompromisni – baš se radilo o nagodbi. To mi se nije svidjelo. Imamo ‘pajaca‘. On je ministar unutarnjih poslova u odlazećoj vladi. Aleksandar Vulin, ako ste čuli za taj oblik života. Već se ‘izlupetao‘ da to nije parada nego ‘policijsko sprovođenje sudionika na koncertu‘, kazao je Čanak.

Poanta je da je osim par stotina organiziranih huligana koji su se sukobili s policijom – nije bilo nikakvih okupljanja, dodao je Čanak. Tako ni predstavnika tzv. ultradesnice u Srbiji – koji su najavljivali okupljanja stotina tisuća ‘boraca za konzervativne vrijednosti.

‘Europride – događaj proveden u laboratorijskim uvjetima‘
Stranku Boška Obradovića i sličnih – ‘Dveri‘ nazvao je opskurnom, a Europride u Beogradu ‘događajem provođenim u laboratorijskim uvjetima‘. To što nije bilo nasilja “niti je uspjeh, niti će se time nešto promijeniti”. Samo se ogolila činjenica da ovog trenutka u Srbiji vlada tip ‘dogovorne politike‘, smatra – “jer bez autentičnih političkih snaga, koje se autentično bore za nešto – ne možete razviti politički sustav”.

– Kakve nošnje, kakve tradicije. To su priče za malu djecu. To su izgovori kakve gledam cijeli život, kazao je Čanak podsjetivši na prosvjede iz bivše Jugoslavije na kojima se naprijed uvijek nosila Titova slika i jugoslavenska zastava “jer policija onda neće udariti”. Poslije toga, dodaje – smišljene su nove slike i nove zastave.

 

Komentari