(VIDEO) Nove mjere: Stroge propusnice, najviše 10 ljudi na privatnim okupljanjima, bit će misa za Badnjak i Božić…

Stože/Emica Elvedji/PIXSELL

Nacionalni stožer objavio je nove mjere koje vrijede od utorka, 22. prosinca, do 8. siječnja. Uvode se propusnice za međužupanijska putovanja te se sve aktualne mjere produžuju, pa tako kafići i restorani do daljnjega ostaju zatvoreni. 

Ministar Davor Božinović navodi kako su donijeli nekoliko odluka kojima će nastojati epidemiološki pokriti razdoblje od 21. prosinca do 10. siječnja 2021. “Nastojimo i ovako poslati poruku koliko je važno u ovom rizičnom razdoblju primiriti stanovništvo i obeshrabriti druženja”. Dodaje kako se radi o kombinaciji mjera.

“Zabranjuje se napuštanje županije u kojem osoba ima prebivalište ili boravište. Ne odnosi se na osoblje nužno za održavanje prometa, dnevne migracije zaposlenih u službama zdravstvene zaštite, dostavu lijekova, komunalno, opskrba plinom i strujom, zaštitarske službe, novinare, pacijente, putovanja na posao i s posla, žurne službe koje pomažu u sprečavanju širenja bolesti i diplomatsko osoblje”, objašnjava.

Dodaje kako prilikom ulaska/izlaska iz županije treba se držati mjera, imati identifikacijsku iskaznicu kojom se dokazuje kategorija ili propusnicu. Propusnicu izdaju županijski stožeri.



Dalje navodi da se to ne odnosi se na Grad Zagreb i Zagrebačku županiju te da zabrana traje do 8. siječnja.

“Ovo nije odluka kojom se uvode propusnice nego se brane putovanja van matične županije. Propusnice služe samo za neodgodive slučajeve. Želimo poručiti građanima da se strpe kroz ovaj riskantni dio godine bez kontakata da bismo mogli jedni drugima poželjeti svako dobro za buduće blagdane. Ovo je vremenski ograničena odluka i ne produžuje se osim ako ne bude neophodno zbog epidemiološke situacije.”

Učenici su na praznicima do 18. siječnja čime se smanjuje pokretljivost učenika i javni prijevoz. Na privatnim okupljanjima i svečanostima dozvoljeno je najviše deset osoba i najviše dva različita kućanstva. Misna slavlja se trebaju održavati, kad je moguće, putem radija, tv programa i na drugi način. Iznimno je 24. i 25. 12. po posebnim preporukama HZJZ-a. Broj prisutnih osoba ograničen je s obzirom na veličinu prostora i najmanje 7 metara kvadratnih neto površine po osobi kada su u pitanju profesionalne i umjetničke izvedbe.

“U srijedu se održao sastanak s predstavnicima gospodarstva da se naredna dva tjedna 23. prosinca do 8. siječnja omogući korištenje godišnjeg odmora s ciljem daljnjeg smanjenja zaraženih osoba. S time su upoznati i predstavnici najvećih sindikalnih središnjica koji podržavaju ovu inicijativu”, rekao je Božinović.

Priprema se poseban dokument za vjerska događanja

Što se tiče osoba koje su već uplatile hotelski smještaj ili kuću za odmor, Božinović je rekao da postoji niz opravdanih razloga za izdavanje propusnica.

“Tu spadaju i osobe koje skrbe o starijima, izvršavanje sudskih odluka na pravo provođenja vikenda s djecom, ali i rezervacija hotela i drugog smještaja do dana stupanja na snagu ove odluke. Oni koji su uplatili, mogu iskoristiti svoj plan”.

Capak navodi kako HZJZ priprema poseban dokument za vjerske događaje. Za svakog vjernika treba biti 7 metara kvadratnih prostora i o tome mora biti obavijest na ulazu u crkvu.

“Apelirat ćemo na crkvu da osigura da vjernici prate provođenje propisanih mjera. Što se tiče prostora ispred crkve, vrijedi odredba o maksimalno 25 ljudi. Osim toga, sadržavat će i preporuke da se polnoćke i mise pomaknu ranije i završe do 22 sata, te da članovi istog kućanstva ne trebaju održavati razmak. Preporuča se odrediti klupe namijenjene vjernicima iz istog kućanstva i da od ulaza do oltara svaka druga klupa bude u upotrebi”.

U Hrvatskoj 3272 nova slučaja zaraze, preminulo 68 ljudi

U posljednja 24 sata zabilježeno 3272 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 21297. Među njima je 2918 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 294 pacijenta. Preminulo je 68 osoba, izvijestila je zamjenica ministra zdravstva na početku konferencije.

Više pročitajte ovdje.

“Napustila nas je i najmlađa osoba koja je imala 27 godina. Prema podacima iz bolnice radilo se o urinarnoj infekciji, no više ćemo znati u idućim danima”, rekla je.

Krunoslav Capak rekao je kako u odnosu na prošli tjedan u ovom imamo 14.349 novooboljelih, 20,44 posto manje novooboljelih.

“Što se tiče incidencije, sedamdnevna incidencija na sto tisuća stanovnika u RH je 591,1. Najvišu ima Međimurska županija, pa Zagrebačka, a najnižu ima Dubrovačko-neretvanska i istarska. U okviru 14-dnevne stope incidencije Hrvatska je na 25. mjestu, a višu imaju Luksemburg i Litva”.

Za cjepivo navodi kako će prva simbolična isporuka za sve zemlje EU biti 26. prosinca. “Imamo obećanje Pfizera da će do kraja prvog mjeseca isporučiti kompletnu tranšu. Koja će to biti količina, saznat ćemo vjerojatno početkom sljedećeg tjedna”.

Ministar Vili Beroš objasnio je da u okviru dosadašnjih spoznaja oni koji su preboljeli virus zbog imuniteta se u narednim periodu vjerojatno neće razboljeti. “No, zbog prisutnosti virusa mogu ga prenijeti i mogu zaraziti druge osobe. To je jako važno jer i oni koji su preboljeli mogu prenijeti bolest drugima”.

Dodaje da nas je virus osudio na zajedništvo i u kontekstu mjera moramo misliti jedni na druge. “Nošenje masaka je od osnovne važnosti, kao i cjepivo. Da bismo postigli kolektivni imunitet, moramo o tome razgovarati jer cjepivom ne štitimo samo sebe nego i druge”.

Navodi kako su sve bolnice dobile obavijest kako obračunati dodatak na plaću. “Neke od njih su do tad već izvršile obračun plaća, ali svima će dodatak biti isplaćen, i za studeni i za prosinac. Točne informacije nemam”.

Komentari