VIDEO Migranti kod Saborskog ušli duboko u minsko polje, spašavali ih specijalci

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Specijalci iz ATJ Lučko i interventna policija spašavali su danas grupu migranata koja je ostala zarobljena u minskom polju kod mjesta Dabar. Jučer je 10-ak kilometara dalje, u mjestu Blata u Općini Saborsko, jedan čovjek poginuo, a drugi je ranjen u eksploziji mine.

Provedena je akcija spašavanja te je sve završeno u ranim poslijepodnevnim satima. Policija je migrante najprije zaustavila helikopterom te naredila da pričekaju pomoć jer su ušli duboko u minsko područje. Neslužbeno doznaju da je u grupi ranjeno nekoliko migranata gelerima iz mina. Migranti su još jučer zapeli u minskom polju kod mjesta Saborsko u Karlovačkoj županiji, prenosi RTL.

MUP: Ulazak u Republiku Hrvatsku izvan graničnog prijelaza, osim što je nezakonit, može biti i iznimno opasan

MUP u priopćenju piše da je skupina stranih državljana nezakonito ušla u Republiku Hrvatsku te je u šumskom predjelu kod mjesta Blata u općini Saborsko ušla u minski sumnjivo područje. Tu je muškarac mlađe životne dobi nagazio na nepoznatu eksplozivnu napravu i smrtno stradao, dok su ostale osobe iz skupine ozlijeđene od eksplozije. Nakon zaprimljene dojave, policijski službenici su pronašli jednog smrtno stradalog i jednog ozlijeđenog muškarca, dok se ostatak grupe udaljio u nepoznatom smjeru.

Tijekom jučerašnjeg dana pripadnici ATJ Lučko detaljno su helikopterom pretraživali teren iz zraka s ciljem lociranja ostalih osoba iz grupe. S obzirom na to da su ih locirali na minski sumnjivom području u dubini šume između naselja Modruš i Lička Jesenica u ranim večernjim satima, uvjeti nisu dozvoljavali daljnje postupanje policije i sigurno izvlačenje migranata, odnosno njihovo spašavanje. Stoga su ih policijski službenici, putem razglasa iz helikoptera na engleskom jeziku upozorili da se nalaze u minski sumnjivom području i da ostanu na pozicijama do dolaska spasilačkog tima.Pirotehničari ATJ Lučko odredili su najkraći put od sigurne zone do njih te danas, u ranim jutarnjim satima započeli s pregledom terena i stvaranjem sigurnog koridora za izvlačenje kroz minski sumnjivo područje. Nakon nekoliko sati rada te osiguranih i označenih 500 metara staze, deset osoba je spašeno te im je pružena liječnička pomoć, naveo je MUP.

Izvijestio je da je u ovom trenutku šest osoba izrazilo namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj, dok su ostale osobe s obzirom na to da su bile ozlijeđene, medicinski zbrinute. Jedna od njih nalazi se u životnoj opasnosti.

Ministarstvo unutarnjih poslova i hrvatska policija, podsjeća se, intenzivno još od 2018. godine javno ukazuju na opasnosti nezakonitih migracija i to posebno upozoravaju na opasnost minski sumnjivih područja, teških zimskih uvjeta na planinama te rijekama.

“I ovom prilikom ponovno pozivamo međunarodne i nevladine organizacije koje sudjeluju u humanitarnom radu s migrantima u državama na tzv. balkanskoj ruti, misleći prvenstveno na BiH te Srbiju, da informiraju migrante o pravilima zakonitog ulaska u Republiku Hrvatsku. Konkretno stradavanje migranata je dokaz da ulazak u Republiku Hrvatsku izvan graničnog prijelaza, osim što je nezakonit, može biti i iznimno opasan”, zaključak je priopćenja MUP-a.

Komentari