VIDEO Maras pozvao Plenkovića da se prestane baviti prošlošću i počne rješavati stvarne probleme

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras pozvao je u nedjelju premijera Andreja Plenkovića da umjesto vraćanja u prošlost počne rješavati stvarne probleme, a to su škole, koje nisu spremne za početak nastave i zagrebački potres, koji je u očaj bacio desetke tisuća sugrađana.

Od potresa, koji je 22. ožujka pogodio Zagreb, prošlo je više od 40 dana, 14.000 osoba je prijavilo štetu, no zakona o sanaciji potresa nema, a 25 školskih objekata je oštećeno, rekao je Maras na konferenciji za novinare održanoj ispred oštećene Gornjogradske gimnazije.

Zatražio je da se što prije krene u obnovu Zagreba, nad čime država treba preuzeti patronat, dok je Plenkoviću poručio da osim sakralnih objekata obiđe i zagrebačke škole i bolnice.

Maras kaže da on kao roditelj neće svoju djecu pustiti u školu, gdje bi nastava prema planu popuštanja epidemioloških mjera trebala početi 11. svibnja, jer ni država niti Grad nisu zajamčili da će djeca u školama biti sigurna, što zbog koronavirusa, što zbog posljedica potresa.



“Plenkoviću i predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću preporučujem da se pozabave stvarnim problemima”, rekao je Maras, umjesto da se bave provokacijama i simbolima koji vraćaju u prošlost.

Tajnica gradskog SDP-a Tanja Djaković tvrdi da ni jedna škola u Hrvatskoj ne može zadovoljiti preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite, pa bi bilo dobro da pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić objasni svoju najavu da će zagrebačke škole biti spremne za nastavu.

Djaković kaže i da se u školama od veljače kasni sa isplatama subvencija za prehranu, kao i za materijalne troškove kojima se financiraju higijenske potrepštine.

Predsjednik Savjeta za visoko obrazovanje, znanost i inovacije SDP-a Emil Tafra rekao je da će problem s nastavom imati i visokoškolske ustanove zbog potresa, smještaja studenata, organizacije prostora i dezinfekcije uređaja.

Komentari