VIDEO Ispraćen 12. kontingent u misiju Resolute Support u Afganistanu

U vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu u petak je u Afganistan svečano ispraćen 12. hrvatski kontingent u misiju potpore miru “Resolute Support” (Odlučna potpora), a ministar obrane Damir Krstičević tom se prigodom osvrnuo na budućnost sudjelovanja Hrvatske u toj misiji u kontekstu sporazuma SAD-a i talibana.

Ministar Krstičević podsjetio je da su SAD i talibani potpisali sporazum koji bi trebao stvoriti mir u Afganistanu nakon 18 godina sukoba te ustvrdio kako je to “jako dobar korak”, ali i dodao da taj sporazum “još uvijek ne jamči sigurnost ni NATO snaga ni stanovnika Afganistana”.

“Vodeći računa prvenstveno o sigurnosti naših vojnika te našim nacionalnim interesima, poštujući NATO savez i partnere te uzimajući u obzir najavljene planove NATO-a, sukladno daljnjem razvoju situacije donijet ćemo pravovremene političke odluke koje su najavljene od predsjednika države i predsjednika Vlade”, dodao je.

Kontingent koji je otišao u Afganistan broji 107 pripadnika, od čega je devet žena, a uz njihove obitelji i kolege iz postrojbi, ispraćaju su uz potpredsjednika Vlade i ministra obrane Krstičevića, nazočili i načelnik Glavnog stožera OS RH viceadmiral Robert Hranj, savjetnik predsjednika Republike za nacionalnu sigurnost i obranu Dragan Lozančić, američki veleposlanik Robert Kohorst i drugi visoki uzvanici.



“Želim se zahvaliti svima vama, ali i svim vašim prethodnicima na vojničkom i profesionalnom doprinosu u izgradnji i očuvanju mira i sigurnosti diljem svijeta”, poručio je pripadnicima kontingenta ministar Krstičević te dodao da im njihova vlastita sigurnost i sigurnost kolega mora uvijek biti na prvom mjestu.

Sigurnost pripadnika kontingenta je kao prioritet istaknuo i načelnik GS-a, viceadmiral Hranj koji je pripadnicima kontingenta zaželio da dokažu svoju profesionalnost, osposobljenost i uvježbanost.

Zapovjednik 12. hrvatskog kontingenta je brigadir Ivica Matanović, dosadašnji načelnik Odjela za obuku u Operativnoj upravi GS OS RH koji je rekao da od pripadnika kontingenta očekuje profesionalno, odgovorno i savjesno izvršavanje dužnosti i vojničko ponašanje, dodavši da je sigurnost pojedinca i kontingenta u cjelini najvažnija.

U sklopu 12. HRVCON-a, u područje misije putuje i 38 pripadnika Oružanih snaga partnerskih zemalja, od kojih je 31 pripadnik Vojske Crne Gore, pet Armije Sjeverne Makedonije i dva pripadnika OS Albanije.

Pripadnici 12. hrvatskog kontingenta bit će raspoređeni u Zapovjedništvu za obuku, savjetovanje i pomoć – Sjever TAAC-N (Train Advise and Assist Command – North) u Mazar-e Sharifu i Zapovjedništvu misije RS – HQ RS u Kabulu gdje će preuzeti dužnosti od prethodnog 11. kontingenta. Uz stožerne dužnosti u TAAC-N i HQ RS, pripadnici 12. HRVCON-a obnašat će i dužnosti savjetnika pripadnika Afganistanske vojske, policije i specijalnih snaga, dužnosti zaštitnih snaga savjetnika i savjetničkih timova, medicinske i vojno-policijske dužnosti.

Od 2003. godine pa do danas preko 5.500 pripadnika Hrvatske vojske sudjelovalo je u misiji u Afganistanu.

Komentari