(VIDEO) Imamo 22 novooboljelih. Nacionalni stožer donio je dvije nove odluke

Nacionalni stožer civilne zaštite najavio je press konferenciju u 14 sati kako bi izvijestili javnost o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj. Također, očekuje se uvođenje posebnog režima pri prelasku granice za državljane Srbije, BiH, Kosova i Sjeverne Makedonije.

Uživo ? konferencija za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.



Gepostet von HRT Vijesti am Mittwoch, 24. Juni 2020

Maja Grba Bujević izvijestila je o najnovijim podacima.

“U posljednjih 24 sata u Hrvatskoj su potvrđena 22 nova slučaja zaraze, ukupno 2 388. Do sada je testirano 73738 osoba, od toga 645 u posljednja 24 sata. Oporavilo se 2145 osoba. Nema novih preminulih”

Dvije nove odluke

“Od danas odluka o posebnom režimu ulaska u RH osoba iz BiH, Kosova, Srbije, Makedonije. Na te se osobe primjenjuje obveza samoizolacije u trajanju od 14 dana. Odluka se ne odnosi na osobe u tranzitu”, izjavio je Božinović.

“Druga odluka koja se također donosi danas odnosi se na obvezu nošenja maski u javnom prometu. Putniku koji nema medicinsku masku ili masku za lice pružatelj usluga javnog prijevoza ne smije dopustiti ulazak u vozilo”, dodao je.

Obje odluke stupaju na snagu od 25. lipnja.

Kako će državnu maturu polagati osobe koje dođu iz ovih zemalja na koje se primjenjuje odluka?

“U ovom trenutku ja nemam odgovor na to. Postoje posebne preporuke za polaganje mature”, rekao je Božinović.

“Sve što se ovdje radi od prvog dana je vrlo lako pokazati s obzirom na epidemiološku situaciju, čime smo postigli jedan od najboljih rezultata, ne samo na europskoj razini nego i dalje. Oni nikad neće razumjeti što mi radimo ovdje”, komentirao je Božinović poziv Demokrata da se raspusti Stožer.

O Beroševoj izjavu da je virus mutirao

“O tome se rade analize, prati se situacija. Situacija u ovom trenu nije onakva kakva je bila prije. Većina sad novooboljelih ima vrlo blage ili nikakve simptome. Što je dobro. Nemamo nikoga na respiratoru niti teže oboljelih. Dosta njih ima samo pozitivan nalaz bez simptoma. Bitna je količina tog virusa koja s može prenijeti na drugog čovjeka. Zasad se čini da on nije tako snažan. Ljudi se kreću na otvorenom, nema stalno bliskog kontakta. Kad ste razmaknuti na otvorenom prostoru teže je nekom prenijeti veće količine virusa. Zasad se čini da je situacija povoljnija, ali to je percepcija, vidjet ćemo. Nema informacija da je teža klinička slika kod zaraženih i u drugim zemljama. Ali distanca i higijena ostaju”, rekla je Markotić.

Adria Tour u Zadru

“Provedeno je nekoliko stotina testiranja. Utvrđeno je sedam pozitivnih osoba. Zadar je stavljen pod kontrolu, čestitam kolegama”, rekla je epidemiologinja.

Nakon 28 dana jedan novozaraženi u Krapinsko-zagorskoj županiji; Zaražene još tri časne sestre

Komentari