VIDEO/FOTO Zoran Milanović položio svečanu prisegu: ‘Tako mi Bog pomogao!’

Zoran Milanović svečano je u utorak pred predsjednikom Ustavnoga suda Miroslavom Šeparovićem prisegnuo za 5. predsjednika Republike Hrvatske, obvezavši se na vjernost Ustavu.

“Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika Republike Hrvatske obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana. Kao hrvatski državni poglavar, držat ću se Ustava i zakona, brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost Republike Hrvatske. Tako mi Bog pomogao”, prisegnuo je Milanović na svečanosti u predsjedničkom Uredu na Pantovčaku, držeći ruku na Ustavu.

Potom je prisegu i potpisao, a u tijeku je njegov inauguracijski govor.

Uslijedit će i domjenak za uzvanike, a zatim će Grabar-Kitarović i Milanović otići u Kabinet predsjednice Republike na primopredaju dužnosti.



Milanović će nakon toga kod glavnog ulaza Ureda ispratiti Grabar-Kitarović koja odlazi s Pantovčaka.

Dužnost predsjednika Milanović počinje obnašati u srijedu, kada će potpisati i prve odluke o imenovanjima ljudi koji će biti dio njegovog Kabineta na Pantovčaku.

Za predstojnika Ureda predsjednika imenovat će Orsata Miljenića koji je bio i voditelj njegove kampanje na predsjedničkim izborima, za glasnogovornika Nikolu Jelića, koji je glasnogovornik bio i u kampanji, a očekuje se i još nekoliko odluka o imenovanjima.

 

Pristižu uzvanici

Pripreme za inauguraciju

Cijelu ceremoniju inauguracije novog predsjednika Zorana Milanovića formalno organizira Ured predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović jer se koriste sredstva iz proračuna Ureda predsjednice predviđena za stavku inauguracije.

Bit će to mnogo skromnija inauguracija nego što je bila ona Kolinde Grabar-Kitarović, s mnogostruko manje uzvanika i pompe.

Predsjednici prije Milanovića

Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman prisegnuo je na Trgu Svetog Marka 1992. Imao je lentu i bilo je ljeto, točnije kolovoz. Inauguracije nakon koliko god se mijenjale ili ne, pravila postoje.

Bivša ravnateljica Protokola predsjednika RH Milada Privora objašnjava: ‘Ono što je konstanta to je predviđeno Ustavom i ne može se izbaciti. Mora biti intonirana himna. Mora predsjednik Ustavnog suda dati i upoznati javnost da su izbori bili valjani, da je pobijedio izabrani kandidat i pozvati ga da položi prisegu. Onda se polaže prisega pa se onda ta prisega potpisuje”.

Kako prva, tako je i druga inauguracija Stjepana Mesića bila na Markvom trgu. U prvom redu sjedili su strani državnici, a bivši ravnatelji Protokola predsjednika RH Želimir Kramarić ističe: ”Predsjednik Republike ima potpuno pravo kako će izgledati inauguracija. Trg Svetog Marka je odabran je kao povijesno mjesto, pokazuje povijesnu dimenziju”.

Prije 10 godina bila je inauguracija Ive Josipovića. S njima na pozornici su bile supruga Tatjana i kći Lana.

Drugi mandat nije osvojio. U povijesti je prvi put izabrana žena – Kolinda Grabar-Kitarović. Na putu do pozornice, u pratnji supruga Jakova Kitarovića pozdravljala je okupljeni narod. Svi su je željeli pozdraviti. Prisegnula je pred predsjednicom Ustavnog suda – prva žena predsjednica. I vratila je lentu kakvu je nosio i prvi hrvatski predsjednik, pišu Vijesti.hr.

Prvi dogovor premijera i predsjednika, novi mladi savjetnik

Viceadmiral Robert Hranj, glavni direktor Glavnog stožera, od 1. ožujka trebao bi biti novi načelnik Glavnog stožera. Tako je imenovanje načelnika Glavnog stožera zapravo prvi dogovor premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Milanovića.

PRVI DOGOVOR PREMIJERA I PREDSJEDNIKA Usuglasili se oko imenovanja načelnika Glavnog stožera

Iako su još uvijek sve informacije neslužbene, u Milanovićev savjetnički tim trebao bi ući i doktor znanosti Velibor Mačkić. On bi bio najmlađi Milanovićev savjetnik, a predaje na Katedri ta ekonomsku teoriju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i zagovornik je socijalne države.

Mladi ekonomist bit će Milanovićev savjetnik za ekonomiju: Turizam je apsolutno prokletstvo resursa

Komentari