VIDEO Dramatičan požar pokraj Trogira, vatra nadomak obiteljskih kuća, novinari evakuirani, u zrak je podignut treći kanader

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Požar u Segetu Gornje kod Trogira ponovno se aktivirao. Dosad je izgorjelo oko 1400 hektara. 

“Požar pored Segeta se ponovno aktivirao na svom istočnom dijelu. Ponovno su angažirane zračne snage i uskoro očekujemo njihov dolazak na požarište”, rekao je Joško Grančić iz Hrvatske vatrogasne zajednice u Divuljamaza N1.

Podsjetimo, požar je buknuo oko 11 sati u ponedjeljak. U gašenju su osim vatrogasaca sudjelovale zračne snage i vojska.

Ministar obrane Mario Banožić koji je obišao protupožarne snage rekao je da je ponedjeljak bio najteži dan po angažiranosti protupožarnih snaga. U jednom su trenutku bila otvorena tri požarišta.



Protupožarni avioni ponovno u akciji

O ponovnom izbijanju požara oglasio se i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

“Izgledalo je kao da se situacija smirila, međutim zbog jakog vjetra oko 13 sati došlo je do ponovne aktivacije požara”, rekao je Tucaković za HRT.

“Vrlo velikom brzinom se aktivirao i prešao na drugu stranu ceste, gore prema Planome. Nije za sada zatraženo zatvaranje zračne luke. Za sada nema opasnosti, međutim ima puno dima. Požar se proširio velikom brzinom. Evo, već su stigli dva Air tractora i jedan kanader”, dodao je.

Angažirane dodatne vatrogasne snage

Izdana je zapovijed za angažiranjem dodatnih vatrogasnih snaga.

Aktivirane su Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Zadar i Dubrovnik, JVP Šibenik te JVP Benkovac i Zadar kao i vatrogasne organizacije s područja Istarske, Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije, priopćili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

“U mjestu Labin branit ćemo kuću po kuću. Fronta je ogromna, požar je u jednom trenutku za 40-ak sekundi prešao dva kilometra. Situacija je jako ozbiljna”, rekao je Tucaković za N1.

Vatrogasci u obrani Labina, cijelo mjesto u dimu

Stanje na terenu nije dobro, vjetar raznosi vatru na sve strane i vatrogasci zaista daju sve od sebe. Pokušava se obraniti Labin, cijelo je mjesto u dimu. Zasad vatra ne prijeti kućama, a došla je do željezničke pruge i Labinštice, javlja HRT.

“Ne znam što da vam kažem. Situacija je zeznuta. Požar prebacuje ceste, prirodne prepreke. Došao je do Labina i ulazi među kuće. Formiramo obranu kuća na zemlji i branit ćemo ih uz pomoć zračnih snaga”, rekao je Darko Maračić, zapovjednik operativnog područja Kaštela.

U zrak podignut treći kanader, nema izgorjelih kuća

“Pokraj svake kuće postavljeno je vatrogasno vozilo, a požar trenutačno gase 3 kanadera i 2 Air Tractora. Dva su Air Tractora preusmjerena na novi požar u Šibensko-kninskoj županiji”, rekao je Tucaković.

“Požarna fronta je jako velika. Kontroliraju se kuće, nema izgorjelih kuća i nema ozlijeđenih vatrogasaca”, dodao je.

Novinari su pomaknuti nekoliko kilometara od Labina radi sigurnosti, javlja HRT.

‘Branit ćemo kuću po kuću cijelu noć’

Tucaković je kazao kako na teren pristižu nove snage.

Pored 135 domicilnih vatrogasaca s 30 vozila došle su još snage iz Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko-kninske i Neretvansko-dubrovačke županije a u pripravi su i kolege iz Primorsko-goranske i Istarske županije.

“Zamijenili smo snage, da se ljudi odmore. Na terenu će ostati vatrogasci, branit ćemo kuću po kuću cijelu noć i ujutro napraviti novi raspored”, rekao je Tucaković.

Dodao je kako su suradnjom zemljanih snaga i kanadera obranjeni Labin i odašiljač Labinštica, koji su u jednom trenutku bili u okruženju. Zahvalio je svima koji ulažu velike napore da se spasi svaka kuća.

Komentari