VIDEO Bartulica: Vlada do sada nije pokazala čvrstu volju da mijenja stvari, ali Plenkovića na reforme možda prisili kriza

COK

Stjepo Bartulica, član Domovinskog pokreta Miroslava Škore, novi je saborski zastupnik komentirao je protekle izbore za Hrvatski sabor te najavio s kim bi mogao surađivati.

“S obzirom da Domovinski pokret kao politička stranka djeluje od otprilike 90 dana i zbog koronakrize možda smo nešto kasnije počeli s radom na terenu s ljudima, rezultat je dobar i daje nam podlogu za jedan ozbiljan rad. To me veseli. Ja sam tek oko 1 sat ujutro dobio taj mandat tako da sam vrlo zahvalan svim ljudima koji su mi pomagali na bilo koji način i koji su mi poklonili svoje dragocjeno vrijeme. Ovo je prvi put da sam se kandidirao. Nisam poznat mnogima u tom kraju. Obišao sam cijelu šestu izbornu jedinicu i mogu samo ponoviti svoje obećanje da ću učiniti sve da savjesno radim i zastupam interese tih ljudi.”

O suradnji s Mostom

Bartulica i dalje vjeruje da je za Domovinski pokret bolja opcija bila zajednički izlazak na izbore s Mostom.

“Jako sam zagovarao zajednički izlazak s Mostom i poznata mi je matematika i D’Hondtovova metoda radi. Vidio sam danas podatak da po broju mandata HDZ je imao dosta manje prosječno glasova nego neki drugi za taj isti mandat. Moramo biti svjesni da naš izborni zakon ima jako puno nedostataka i ljudi su nezadovoljni. Moja teza i moj stav da je bolje ići zajedno se opravdalo i ne slažem se s onima koji misle da je dobro što smo odvojeno išli. I dalje ću činiti što mogu da promičem one vrijednosti od pro-life do tržišne ekonomije, ja sam za ekonomske slobode i manju državu.”



Slične vrijednosti zastupa i Dario Zurovec iz Fokusa pa se možda tu otvara mogućnost suradnje.

“Moramo biti razboriti u politici. Nisam neki sanjar koji zamišlja to u idealnim okolnostima. Svjestan sam da je politika umijeće i uvijek moramo biti realni. Što se tiče ekonomskih sloboda, svakako ću tražiti saveznike jer Hrvatska ima teško naslijeđe komunizma, socijalizma, politika se previše miješa u život građana, pa i u tržišnu ekonomiju. Čeka nas jako teško vrijeme, govore o padu BDP-a oko 11 posto, što je alarmantno. Ne možemo se praviti da će država sve riješiti. Realni sektor je onaj koji stvara dodatnu vrijednost. Zalagat ću se i dalje za ograničenu vlast u smislu da država služi nama, a ne da zapravo kao neka maćeha maltretira vlastite građane. Ako su drugi za slične stvari, ja ću rado s njima surađivati.”

Reforme u vrijeme krize

Jedno od glavnih pitanja jest može li Andrej Plenković provesti potrebne reforme ili će nastaviti po starom. Stjepo Bartulica ističe da ga upravo trenutna situacija može primorati na to.

“To je teško reći. Do sada nisu pokazali neku čvrstu volju da provedu onu što je potrebno. Smatram da je cijela priča o uvođenju eura služila kao zamjena za prave reforme. Ne bi se ništa naglo promijenilo da dobijemo novu valutu, to naši građani trebaju znati. Potrebno je provesti ono što je bitno da bi Hrvatska ekonomija bila konkurentnija, a sama promjena valute u stvarnom smislu ništa ne mijenja. Vidjet ćemo, možda će kriza biti tako velika da će jednostavno morati poduzeti neke odlučnije poteze. Nema vremena za oklijevanje. Stabilnost kod nas znači ekonomska stagnacija i neću se pomiriti s tim. Moramo bolje. Zaostajemo za drugima. Po procjenama Europske komisije, Poljska će možda imati pad od 4,5 posto, a mi skoro 11 posto. S takvim zemljama gubimo utrku, moramo mijenjati stvari brzo.”

Rješenje je u tržišnoj ekonomiji?

Bartulica se ne vidi u nekom ministarstvu u Plenkovićevoj Vladi.

“Ja to ne očekujem. Ja ću, po svemu sudeći, biti u oporbi i djelovat ću u okviru našeg kluba u Saboru gdje vidim velike mogućnosti da dignem glas za interese poreznih obveznika i općenito za zdrav razum. Nisam uvjeren da je država ključ rješenja. Ona može olakšati ovo krizno vrijeme, ali dugoročno moramo prihvatiti logiku ekonomskih sloboda i nagraditi one koji marljivo rade i odgovorno se ponašaju. Skoro pola BDP-a prođe kroz državne financije! Nije to od jučer, dugo se zalažem za to. Uvjeren sam da je tržišna ekonomija put da iziđemo iz siromaštva da stvorimo blagostanje svima i za to ću se zalagati.”

O lokalnim izborima nije još razmišljao.

“Meni je ova kampanja prvo iskustvo tako da mi se nigdje ne žuri. Čovjek sam koji se u zreloj fazi života odlučio za ovaj angažman i mogu samo reći da ću služiti kako najbolje znam. To će sada biti u Saboru, a vidjet ćemo što će budućnost donijeti”, rekao je Stjepo Bartulica.

Komentari