Vesna Škare Ožbolt: Povjerenstvo ne može razgovarati o postupcima koji su u tijeku, a svi su

N1

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt rekla je za N1 da Sabor može osnovati još jedno istražno povjerenstvo, raspravljati o temi o kojoj god želi, međutim, do sada se pokazalo da su sva povjerenstva završavala sa slabim i gotovo nikakvim rezultatom, a najmanje konkretnim. “Praksa je dosad bilo loša.”

Istaknula je da glavni državni odvjetnik svake godine podnosi izvješće o radu Saboru i saborski zastupnici “mogu ga rešetati pitanjima koliko god dana hoće”. Nijedan politički proces u ovoj državi nije završen, podsjeća bivša ministrica pravosuđa i dodaje da su informacije uglavnom curile iz političkih korupcijskih procesa.

“Povjerenstvo može pozvati koga hoće, pitanje je koji će biti rezultat. Ono ne može razgovarati o procesima koji su u tijeku, a svi politički procesi su u tijeku”, rekla je Vesna Šakre Ožbolt.

Ako se uoče neke anomalije u radu, o tome bi Odbor za nacionalnu sigurnost sabora i Vijeće za nacionalnu sigurnost trebali raspravljati, dodala je. “Ako su samo kartali, to nije pitanje nacionalne sigurnosti, pitanje je morala”, poručila je.

Kaže da će se kroz ovaj sudski postupak puno toga rasvijetliti, tko je sve dolazio u Kovačevićev “klub”, o čemu se razgovaralo…

“Klub – mali centar moći”

“Izgleda da je to bio mali centar moći”, istaknula je potom, pa kazala da su se tamo možda i dogovarali poslovi, što spada u sferu korupcijskog ponašanja.

Predsjednik Republike Zoran Milanović otvorio je važnu temu i postavio dobra pitanja, naglasila je bivša ministrica Škare Ožbolt.

“Kasnije je postao vrlo nervozan, izvan konteksta, počeo je odgovarati neprimjerenim rječnikom za predsjednika Republike… Rječnik fejkače, narikače, ometačice, pa navoditi insinuacije o Marijani Puljak, kakva je Dalija Orešković bila odvjetnica, doista je ispod razine komunikacije predsjednika Republike. Ovo je ispod svake granice i to nije dobro. Mogao je to reći civiliziranije, na razini visokoobrazovane osobe”, rekla je.

Škare Ožbolt smatra da Zoran Milanović i Andrej Plenković trebaju razgovarati. “Ovo je velika priča, s tko zna kakvim posljedicama… Kad vidite izvješće EK-a, opet imamo perceptivni problem s korupcijom. Pitanje političke korupcije mora se rješavati prioritetno, a to zahtijeva ozbiljan razgovor.”

Obnova Zagreba i okolice

Ističe da obnova Zagreba fizički teško može početi za 45 dana, kao što je u srijedu najavio ministar Darko Horvat.

“Sada slijede koraci koji su određeni zakonom, a prvi je osnivanje fonda. Nakon što skupštine usvoje, treba raspisati natječaj, što zahtjeva barem 30 dana, ako ne i duže. Prvi rok, kada bi se stvarno radilo danonoćno, mogla bi biti sredina ili kraj prosinca, ali izgledniji je početak iduće godine”, rekla je Vesna Škare Ožbolt za N1.

Komentari