Vesna Škare Ožbolt o optužnici: Ovo Srbija ne radi prvi put, i to uvijek prije obilježavanja Oluje

Foto: Damir Krajač/Cropix

Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv hrvatskih pilota zbog navodnog ratnog zločina nad srpskim civilima tijekom akcije Oluje 1995., priopćio je u srijedu taj sud.

Srbijanski tužitelji optužili su četiri hrvatska pilota da su 7. i 8. kolovoza 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada (prije Bosanski Novi). U tim je napadima identificirano 13 žrtava, od kojih šestero djece te 24 ranjene osobe.

Optužnica je 31. ožujka podignuta protiv pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina.

Trenutak podizanja optužnice politički?
Najviši hrvatski dužnosnici optužnicu su nazvali “čistim politikantstvom” i optužili Srbiju da glumi “regionalni Haag”, s čime se u razgovoru za portal Direktno složila i bivša ministrica pravosuđa i pravnica Vesna Škare Ožbolt.



“Ovo je već ne znam koji pokušaj da se podižu optužnice na temelju generalne jurisdikcije koju je Republika Srbija proglasila potpuno bez ikakve pravne osnove. Ja ovdje ne ulazim u bit priče, ali da su imali nekakve indicije, mogli su tražiti od hrvatskih vlasti da to provjere”, govori Škare Ožbolt, dodajući da smatra da je trenutak podizanja optužnice politički.

“Ovo Srbija ne radi prvi put, ovo je sada već cikličko djelovanje, i to uvijek prije obilježavanja Oluje ili drugih važnih događaja iz nedavne hrvatske povijesti”, primjećuje bivša ministrica pravosuđa.

Krešić: Optužnica je ništavna i neutemeljena
Podsjetimo, u Hrvatskom saboru održan je u srijedu sastanak Odbora za obranu i Hrvatskog generalskog zbora, čiji je predsjednik general-bojnik Marinko Krešić poručio kako je optužnica iz Srbije protiv hrvatskih pilota neutemeljena i ništavna te da ju se ne može prihvatiti jer nema ni jedan jedini dokaz.

“Raščlanili smo svaki detalj, da je ta optužnica neutemeljena, da je za nas ništavna, ne možemo je prihvatiti ni u jednom obliku jer nema ni jedan jedini dokaz”, istaknuo je general-bojnik Krešić.

 

Komentari