Vesna Pusić o ruskoj aneksiji: To je perverzni oblik etničkog čišćenja i to tako trebamo zvati

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić u Newsroomu N1 televizije je komentirala rusku aneksiju okupiranih područja u Ukrajini. Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je Rusiji pripojio Luhansk, Donjeck, oblasti Herson i Zaporižje, a Europska unija je poručila neće priznati aneksiju.

“Ovo što su Rusi organizirali u četiri ukrajinske regiji odbijam gledati i zvati u bilo kojoj formi referendumom ili kvazi referendumom. To je perverzni oblik etničkog čišćenja i to tako trebamo zvati”, kazala je Pusić, dodajući da tamo nitko nije mogao slobodno glasati.

Ističe da su ruski vojnici sirote starice u tim regijama tjerali da zaokružuju da “oni koji su ih dosad silovali, ubijali, mučili – da sad povrh svega toga kažu da će se upravo njima dobrovoljno pridružiti”.

“Pervezni oblik etničkog čišćenja”
“U toj politici identiteta možda najperveznije što smo dosad vidjeli jer etničko čišćenje ima jedan benigni naziv, a zapravo je jedna užasna stvar koja je obično povezana s najgorim zločinima koje su Putinove snage počinile u Ukrajini”, istaknula je Pusić.



Naglasila da je ovo što se dogodilo u ove četiri regije nova razina etničkog čišćenja. Putin je ranije poručio da će se napad na pripojene regije smatrati napadom na Rusiju pa se postavlja pitanje hoće li takve napade iskoristiti za pokretanje nuklearnog rata.

“To nije Rusija, to je Ukrajina. Ovo je jedno peti put da Putin ili Medvedev prijete nuklearnim oružjem i nuklearnim ratom, i puno prije, i prije invazije je Putin krenuo tim prijetiti”, rekla je.

“Putinova agresija upropastila kineske planove”
Osvrnula se na suradnju između Kine i Rusije, navodeći da je Putinova invazija poremetila planove kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

“Mislim da je Kini tog ludovanja dosta. Kina ima određeno savezništvo, ali Kina je uložila mnogo novaca i godina u projekt ‘Put svile’, trgovinsko povezivanje s Europom, i drugi projekt ‘Inicijativa 17+1’, još jedan trgovinsko-ekonomski model. Oba ta projekta su bitno vezana za Ukrajinu jer svi ti putevi prolaze kroz Ukrajinu i ona je ključna za taj novi kineski pristup i otvranje prema Aziji i Europi”, kazala je Pusić i dodala:

“I to je Putinova agresija na Ukrajinu zapravo upropastila. Vidjelo se u Putinovim reakcijama nakon razgovora s kineskim predsjednikom da mu je ovaj rekao nešto oštro. On će sada pokušati pregovarati o miru. Ovaj mu je vjerojatno rekao da završi to kako god zna, što prije. On (Putin) mora spasiti obraz pred svojim krugom i potencijalnim konkurentima u Rusiji i to će pokušati učiniti tako da će reći da je donio još teritorija Rusiji i da su time postigli ono što su željeli i da nema razloga za dalje ratovanje. Mislim da je to razlog za ovu paradu, ovaj cijeli cirkus.”

 

Komentari