Vesna Alaburić: Smatram da ne postoji nikakav razlog da se Draženu Jeleniću produlji suspenzija

Vesna Alaburić Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

O produljenju suspenzije zamjeniku glavne državne odvjetnice Draženu Jeleniću te trajanju pojedinih sudskih postupaka za N1 je govorila odvjetnica Vesna Alaburić.  Rekla je kako je Državnoodvjetničko vijeće formiralo vijeće od tri člana koje je isti dan kad se Jelenić vratio na posao donijelo odluku o produljenju suspenzije.

Ona smatra da je obrazloženje nedostatno.

“Tvrdi se da bi to loše utjecalo na međuljudske odnose, da je pokrenut stegovni postupak i ima jedno obrazloženje koje na posebno zabrinjava, a to je priča o takvom hijerarhijskom ustroju DORH-a da je potpuno nezamislivo da se Dražen Jelenić zbog stegovnog postupka vrati na posao i surađuje sa svojom nadređenom glavnom državnom odvjetnicom koja je inicirala taj stegovni postupak”, istaknula je Vesna Alaburić.

Dodala je kako je u petak podnesena i žalba protiv te odluke.



“Očekujemo da će Vrhovni sud ili ovaj tjedan ili početkom sljedećeg tjedna donijeti odluku o toj odluci. Smatram da je odluka o produljenju suspenzije manjkava i da je treba ukinuti. Smatram da ne postoji nikakav razlog da se Draženu Jeleniću produlji suspenzija”, naglasila je odvjetnica.

Govorila je kako se Jelenićevo članstvo u masonima spominje u jednom dijelu obrazloženja o produljenju suspenzije.

“Kaže se da postoji osnovana sumnja da je on i dalje član jedne od udruge slobodnih zidara i to nas također posebno brine. O tome ne postoji niti jedan jedini dokaz… Čak i da je član, s obzirom na trenutnu zakonsku praksu, ne postoji nikakva zapreka da on obavlja svoju dužnost”, rekla je Vesna Alaburić.

Istaknula je kako je prvo produljenje suspenzije bilo odlučeno 13. srpnja i onda je Vrhovni sud ukinuo tu odluku. Dodala je kako je donesena druga odluka koja mu je uručena i sad je žalbeni postupak o toj odluci.

“U redovnom sudovanju Vrhovni sud je posljednja instanca koja može odlučiti o toj odluci”, rekla je Vesna Alaburić.

‘Pravosuđe je potpuno neefikasno’

Osvrnula se i na sudski postupak u aferi Spice te naglasila kako duljina tog postupka “šalje poruku da nam je pravosuđe potpuno neefikasno”.

“Ono što smatram da je posebno zabrinjavajuće kada žalbeni postupak traje 5 godina. Točno je da se radi o jako velikom predmetu, ali smatram da je 5 godina ipak predugo”, istaknula je odvjetnica.

“Državno odvjetništvo po mojim iskustvima zapravo na određeni način ne zna dobro napraviti selekciju sve dokumentacije i fokusirati se na nekoliko ključnih stvari nego otprilike zahvaćaju sve što im dođe pod ruku, sve isporuče sudu i rade vrlo ekstenzivne optužnice s mnogim okrivljenicima i tu vam nastaje eldorado za odvjetnike. Vi kad imate mnogo okrivljenika, netko je bolestan, netko ima neku drugu ispriku i onda to može trajati godinama. Kad imate desetine tisuća dokumenata koje treba pročitati, proučiti i vještačiti, to isto traje jako dugo. Ključno je da Državno odvjetništvo dobro odradi svoj posao. Sve dok Državno odvjetništvo to ne bude u stanju, mi ćemo imati ovako višegodišnja suđenja”, zaključila je Vesna Alaburić, objavio je N1.

Komentari