Veliko topljenje leda na Grenlandu prijeti općim potom

Pixabay

Nekih 3,5 bilijuna tona leda otopljenih na Greenlandu u proteklom desetljeću podignulo je razinu mora za jedan centimetar i povećava prijetnju poplavama u svijetu, upozorava novo istraživanje objavljeno u ponedjeljak.

Ledeni pokrov najvećeg otoka na svijetu sadrži dovoljno smrznute vode da podigne razinu oceana za šest metara na planetu i učestalost ekstremnog topljenja na tom području raste u zadnjih 40 godina.

Iako je to jedno od mjesta na svijetu kojim se klimatolozi najviše bave, istraživanje kojega su rezultati objavljeni u ponedjeljak, prvo je koje se koristi podacima satelitskih karata kako bi se otkrilp trošenje grenlandskog ledenog pokrova.

Iako je Grenland jedno od mjesta u svijetu koje klimatolozi najviše proučavaju, istraživanje objavljeno u ponedjeljak prvo je koje se koristi satelitskim podacima kako bi se iskoristila pohabanost ledenog pokrova.



Prema podacima dnevnika Nature Communications,u protekla četiri desettjeća, gubitak vode narastsao je za 21 posto u protekla četiri desetljeća.

Prema podacima Europske svemirske agencije, ledeni pokrov izgubio je 3,5 milijardatona ledaod 2011. čime je proizvedeno dovoljno vod edase u svijetu podigne razina ocenatai da zajednice koje žive u samom priobalju budu u visokoj pripravnosti zbog opasnosti od poplava-

Trećina izgubljeog leda u posljednjoj dekadi dogodila se u dva protekla vruća ljeta – u 2012.  i u 2019. godini.

Komentari