VELIKI PROPUSTI SUSTAVA Protiv oca preminule djevojčice pokrenuta 23 sudska postupka, kažnjavan za obiteljsko nasilje

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Otac preminule djevojčice iz Nove Gradiške osuđivan je i ranije na zatvorsku kaznu više puta te dobio više pravomoćnih presuda zbog obiteljskog nasilja. Protiv njega su pokrenuta 23 sudska postupka, u većini njih je proglašen krivim. 

Djevojčica je zbog loših uvjeta u obitelji smještena kod udomitelja, ali je u studenom prošle godine vraćena.

S općinskog suda u Slavonskom Brodu potvrđeno je koje sve prekršaje i kazne njezin otac imao prije tragedije i povratka djevojčice u biološku obitelj. Prvu presudu dobio je još 2013. kada je zbog nasilja prema majci i ocu dobio kaznu od pet tisuća kuna i zabranu približavanja žrtvi u roku od dva mjeseca, doznaje Telegram.

Novu osudu za obiteljsko nasilje dobio je u prosincu iste godine. Nepravomoćno je kažnjen novčanom kaznom od 1400 kuna i zabranom približavanja žrtvi nasilja u trajanju od tri mjeseca. U listopadu 2014. osuđen je novčanom kaznom od tri tisuće kuna. Izrečena mu je i zaštitna mjera zabrane približavanja žrtvi u trajanju od tri mjeseca.



Zatvorske kazne

U siječnju 2015. zbog nasilja u obitelji dobiva i prvu zatvorsku kaznu od petnaest dana te je udaljen iz obiteljske kuće na mjesec dana. Dva mjeseca kasnije, u ožujku 2015., ponovno je proglašen krivim nasilja u obitelji. Osuđen je na još petnaest dana zatvora, a dobio je i novu zaštitnu mjeru udaljenja iz kuće u trajanju od šest mjeseci.

U listopadu 2018., opet je kažnjen zbog nasilja u obitelji, sud mu izriče novčanu kaznu od šest tisuća kuna uz zabranu približavanja žrtvi od mjesec dana. Za isti zločin osuđen je i u srpnju 2020. godine. Dobiva petnaest dana zatvora, te zabranu približavanja, uznemiravanja ili uhođenja oštećene u udaljenosti od pet metara sljedećih šest mjeseci.

Niz drugih prekršaja

U svibnju 2013. uhvaćen je da vozi pod utjecajem zabranjenih sredstava, te bez vozačke dozvole. Kažnjen je novčanom kaznom od oko deset tisuća kuna i zabranom upravljanja motornim vozilima u roku od šest mjeseci. U veljači 2014. opet je zaustavljen bez vozačke dozvole, pa je kažnjen s oko osam tisuća kuna novčane kazne.

Bez vozačke je vozio i u travnju 2014, kažnjen je sa 6000 kuna uz zabranu vožnje od pet mjeseci. U listopadu 2016. zbog istih prekršaja kažnjen je s još pet tisuća kuna novčane kazne.

U rujnu 2016. dobio je još 15 dana zatvora i zaštitnu mjeru oduzimanja vozačke dozvole za još šest mjeseci, a zatim u prosincu još šest tisuća kuna novčane kazne, deset dana zatvora i zabranu vožnje u trajanju od devet mjeseci.

Zbog istih prekršaja u studenome 2017. osuđen je uvjetnom kaznom zatvora od trideset dana uz rok kušnje od osam mjeseci. Dobio je i zaštitnu mjera zabrane upravljanje motornim vozilom u trajanju od osam mjeseci. Kaznom od trideset dana zatvora i zabranom upravljanja osobnim vozilima na dvanaest mjeseci kažnjen je i nepravomoćnom presudom u listopadu 2019. godine. Ponovno je uhvaćen da vozi pijan i bez vozačke.

Isti dan izrečena mu je presuda u drugom predmetu u kojem ga je policija prijavila za iste prometne prekršaje, te je tada dobio još 45 dana zatvora, dvije tisuće kuna novčane kazne i zabranu upravljanja na rok od dvanaest mjeseci.

U ožujku 2020. dobio je nepravomoćnu presudu od 25 tisuća kuna i četrdeset dana zatvora, te zabranu upravljanja vozilima B kategorije u trajanju od petnaest mjeseci. Opet je vozio pijan neregistriran auto bez vozačke dozvole.

Prvu kaznu dobio je kao stariji maloljetnik

Prvu prekršajnu kaznu dobio je u travnju 2012. godine kao stariji maloljetnik zbog galame na javnom mjestu. Izrečen mu je sudski ukor. Zbog drskog ponašanja na javnom mjestu kažnjen je i u siječnju 2015., te je dobio kaznu od 570 kuna. U prosincu 2017. izrečena mu je za isti prekršaj nova novčana kazna od tristo kuna.

U veljači 2018. nepravomoćno je kažnjen zbog kršenja javnog reda i mira, novčanom kaznom od tristo kuna. U prosincu 2019. pravomoćno je osuđen zbog prikrivanja ukradene robe. U kaznenom postupku izrečena mu je uvjetna osuda pet mjeseci zatvora uz rok kušnje od godinu dana. To mu je ujedno i jedina kaznena sankcija, ostale je dobio u prekršajnim postupcima.

Podsjetimo, djevojčica je u nedjelju preminula u Klaićevoj bolnici u Zagrebu, zbog teških ozljeda nakon premlaćivanja. Posljednji ispraćaj djevojčice održat će se danas u 13 sati na gradskom groblju u Novoj Gradišci.

Komentari