VELIKI PROBLEMI U ZDRAVSTVENOMOM SUSTAVU SUSJEDNE ZEMLJE: U Sloveniji virus prodro među onkološke pacijente

Twitter

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 12.772 novih zaraza koronavirusom, drugi najveći broj infekcija od početka epidemije, a nadležne brine i kako će se razvijati stanje u bolnicama u kojima se liječe i teški pacijenti koji boluju od drugih bolesti, s obzirom da se i na tim odjelima pojavio virus.

Na onkološkom institutu ljubljanskog UKC-a potvrdili su da su zbog prodora koronavirusa među njihove pacijente morali uspostaviti tzv. crvenu zonu u kojoj su trenutno smještena tri onkološka pacijenta s covidom, te da očekuju da bi takvih slučajeva moglo biti i više.

U bolnicama s covid odjelima susreću se i s manjkom kadra zbog karantena i izolacija izazvanih ovom valom epidemije. Budući da se iduća dva tjedna očekuje povećanje broja hospitaliziranih, u sedam su bolnica zato povećali kapacitete, javljaju u utorak slovenski mediji.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata PCR testovima potvrđeno 12.689 zaraza koronavirusom. To je drugi najgori rezultat od početka epidemije jer je u nedjelju zabilježeno rekordnih 13.911. infekcija i 3.998 slučajeva više nego prije sedam dana.



U zemlji su u zadnja 24 sata sa 16.928 PCR testiranja potvrđene 12772 infekcije, uz 75,4 posto pozitivnih nalaza, a još je 10 oboljelih preminulo, objavio je u utorak slovenski Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Sedmodnevni prosjek zaraza na dan povećao se na 11.103 slučaja, a 14-dnevna incidencija na sto tisuća stanovnika porasla je na 5987, po podacima ministarstva zdravstva.

U bolnicama je trenutno 653 covid pacijenata, a na intenzivnim odjelima njih 130 i nema povećanja broja, no ocjenjuje se da će broj hospitaliziranih početi brže rasti, pokazuju projekcije širenja omikron varijante virusa.

Protekli je tjedan u Sloveniji zabilježeno više od 73.000 novih zaraza, daleko najviše od početka epidemije u jednom tjednu, a umrlo 80 oboljelih, skoro dva puta više nego u tjednu prije toga.

Komentari