Veliki porast trgovanjem kriptovalutama u Hrvatskoj, isplati li se uložiti?

Foto: Pixabay

Trgovanje kriptovalutama sve je popularnije, a u ovoj je godini kod nas gotovo dosegnulo razinu trgovanja dionicama.

Mogućnost brze zarade na kriptovalutama mnogima je motiv da se u tome okušaju, no stručnjaci i regulatori upozoravaju – na tom putu postoje i brojni rizici, piše HRT.

Milan Horvat vlasnik je brokerske kuće, a već gotovo pet godina ima i mjenjačnicu kriptovalutama. Svake godine bilježe rast ulaganja u taj oblik imovine za pet do sedam puta.

“Zašto je to toliko atraktivno? Zato što je to nova investicijska prilika i kategorija koja se pojavila s velikim prinosima u posljednjih 10 godina s naravno velikim oscilacijama i volatilnošću”, ističe.



U Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga ističu kako je rast kriptotržišta dio globalnih trendova, ali naglašavaju da je riječ o riskantnim ulaganjima.

“Nema regulatora koji pazi, nadzire, vodi računa o tome tko vam prodaje to itd. Da li se iza nalaze hardver, softver, operativni rizici da li su pod kontrolom. Dakle, to ne postoji, kaže predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman.

Želja za brzom zaradom u pozadini je svega, ističe guverner. Kaže da bi trebalo upotrebljavati izraz kriptoimovina, jer Bitcoin i ostali instrumenti zapravo nisu valute.

“Ne koristi se za kupovinu, znači ne dođete ovdje i ne kupite kavu s tim, znači očito se radi prvenstveno o špekulativnom ulaganju, gdje kad kupite – vjerujete u to, odnosno kladite se na to da će vrijednost porasti”, kaže guverner Boris Vujčić.

Horvat je uvjeren da će kriptotržište imati sve važniju ulogu, jer je budućnost – digitalna.

“Više nema nikakve dileme hoće li se ono razvijati ili ne. Drugo, to je novi poslovni model koji donosi jako puno novih poslovnih prilika”.

S obzirom na globalni obujam trgovine, koja je primjerice u posljednja 24 sata iznosila oko 94 i pol milijarde dolara, kriptovalute su definitivno postale nezaobilazni dio globalnog financijskog svijeta.

Kao i kod svih drugih ulaganja, njihova vrijednost može ići u oba smjera, no kod kriptovaluta ulagači trebaju biti posebno oprezni, jer se tu promjene događaju mnogo brže i snažnije.

Komentari