Velike mjere osiguranja zbog predsjedanja Europskom unijom, moguće gužve u Zagrebu

Goran Mehkek / CROPIX

Danas se obilježava službeni početak hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. U Hrvatsku dolaze članovi Europske komisije, a predsjedanje će se svečano otvoriti koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Na svečanom otvaranju predsjedanja bit će prisutno svih 27 povjerenika Europske komisije koji predvođeni predsjednicom Ursulom von der Leyen dolaze u Zagreb. Uz njih, u Zagrebu je i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Zasad nije poznato hoće li cijela “europska vlada” doći u Zagreb iz Bruxellesa avionom koji u Zagreb slijeće danas u 12 sati 35 minuta. No, nakon što slete, sve njih čeka novoizgrađeni i uređeni VIP salon u zagrebačkoj zračnoj luci. Uz to je na drugom katu zgrade aerodroma uspostavljen i privremeni VIP salon, piše Jutarnji list.

Za visoke dužnosnike na aerodromu je predviđen i poseban prolaz radi obavljanja policijskih i carinskih poslova. Jedan je VIP salon uređen i na terminalu generalne avijacije za putnike koji će tijekom predsjedanja u Zagreb dolaziti privatnim avionima. S aerodroma će visoki gosti uz visoke mjere osiguranja biti prevezeni u svoje hotele.



Prema dostupnim informacijama, povjerenici će biti raspoređeni u tri zagrebačka hotela Westin, Sheraton i Hilton. Ti hoteli u Zagrebu su predviđeni za odsjedanje visokih dužnosnika sve vrijeme predsjedanja.

Velike mjere osiguranja

Dolazak europskih povjerenika i službeni početak predsjedanja Vijećem EU podići će mjere sigurnosti u Zagrebu na najvišu razinu. Prema dostupnim podacima, za sigurnost tijekom predsjedanja brinut će se nekoliko stotina pripadnika policije. Pripadnici Uprave za posebne poslove sigurnosti nekoliko su se mjeseci na poligonu kod Vrbovca pripremali za poslove osiguranja visokih dužnosnika koji će sljedećih šest mjeseci proći kroz Hrvatsku.

Na cestovnim rutama kojima će prolaziti štićene kolone ponovno će se variti šahtovi, na lokacijama sastanaka ponovo će biti policajci s antidron puškama.

Zagrebačka policija jučer je upozorila građane Zagreba da se danas i sutra do 16 sati očekuju manje gužve i povremeni zastoji u prometu, i to na prilaznim pravcima i u zoni Međunarodne zračne luke Franjo Tuđman, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te u središtu grada, piše N1.

Komentari